Депутатите навлизане в НС: Продължават словесните престрелки

Депутатите коментираха предстоящия вот на недоверие към правителството навлизане в сградата на Народното събрание, където днес на извънредно заседание ще обсъждат политиката на правителството и вота на недоверие, предаде репортер на БГНЕС.

Гюров: Мотивите за вота са елементарни

Новата коалиция между ДПС, ГЕРБ и Възраждане трябва да осигури гласовете за вота на недоверие срещу кабинета Петков. Това заяви председателят на ПГ на Продължаваме промяната Андрей Гюров. Според Гюров “нервността, с която говорят през последните дни показва, че не са сигурни дали я имат”. “Мотивите за вота са абсолютно елементарни”, смята Гюров.

Карадайъ: Не знам защо хора, които погрешно тръгнаха да съставят коалиция, търсят как да обвиняват опозицията

Честит празник, хубав ден за българската демокрация, заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. "Нормален политически ход при този политически резултат. Вотът на недоверие е легитимна форма в демокрацията. Не знам защо хора, които погрешно тръгнаха да съставят коалиция и когато са си загубили мнозинството, търсят как да обвиняват опозицията", каза Карадайъ. "Ако минала година ПП тръгнаха с голямата лъжа, която не се разбра на момента, сега ПП се превърна в пълен провал, на път е да стане е пълен позор", допълни още той.

Свиленски: Правителството успява в тази тежка криза да овладява ситуацията

Правителството успява в тази тежка криза да овладява ситуацията. Мисля, че правителството го показва. Това заяви на влизане в парламента депутатът от "БСП за България" Георги Свиленски. Какво идва след това правителство, това е по-важно, попита Свиленски. По думите му има народни представители от опозицията, които биха подкрепили правителството, постъпвайки съвестно.

Нинова: Правителство на малцинството е възможна формула

"Правителство на малцинството е възможна формула и е приложима в много европейски държави. Важно е обаче точно какво искаме да свършим в малцинство." Това каза в кулоарите на НС вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова. За нас актуализацията на бюджета и 22 закона по плана за възстановяване и устойчивост са изключително важни и за сегашния момент, и за следващите десетина години от развитието на България, добави Нинова. Според нея си заслужава да има опит тези законопроекти да бъдат приети, защото обратното означава избор и липса на парламент. Ако се случи вотът на недоверие да мине, ще се събере Националният съвет и ще решим какво ще правим, така че нека да оставим времето ще покаже, обясни още лидерът на БСП и вицепремиер в кабинета „Петков“. Оттук нататък има две посоки - или оцелява кабинетът и събира подкрепа, или нови избори, коментира Георги Свиленски от БСП.

Митева: Ще гласувам „за“ вота на недоверие, но съм против избори

Аз ще гласувам „за“ вота на недоверие, защото смятам, че всички трябва да се научим да водим диалог. И когато говорим за диалог, борба с корупцията и морал, трябва наистина да ги показваме“, каза навлизане в парламента Ива Митева от „Има такъв народ“. „Надявам се след този вот всички да сме си научили урока. Категорично съм против избори, защото смятам, че те ще създадат повече проблеми, отколкото ще решат такива“, каза Митева. Тя смята, че нито един парламент оттук нататък няма да има такъв потенциал. „Разделението ще става все по-голямо, а избирателната активност – все по-ниска. Затова вече трябва да покажем наистина държавническо мислене и благоразумие да се справим с трудностите“, на мнение е Ива Митева.

Христо Иванов: Нашата формация не се страхува от избори

Нашата формация не се страхува от избори, но интересите на страната не са за това да има турбуленции и избори. Мотивите за вота, сигурно има и валидни финансови притеснения, но тях трябва да обсъдим спокойно в бюджетната процедура, а не да хвърляме държавата в политическа криза. Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

По думите му полза от този вот имат хората, които искат да създадат стагнация и хаос. Далеч сме от това да можем да стабилизираме бързо и лесно управлението, а трябва да го направим, с оглед на важните неща, които трябва да се свършат в следващите 6 месеца, коментира Христо Иванов.

Василев: От съвестта на шест човека зависи вотът на недоверие да не успее

От съвестта на шест човека зависи вотът на недоверие да не успее. Това коментира вицепремиерът и финансов министър Асен Василев. Той посочи, че сценариите за състава правителството ще бъдат коментирани, след като мине вотът. След това имало време за реакция.

Тошко Йорданов: Премиерът пише SMS-и и се обажда на наши депутати да ги тормози

Имам броя SMS-и, които пише премиерът на наши депутати. Да не говорим за телефонните обаждания, каза Тошко Йорданов от ИТН. Сменят тактиката, започнал е и през други телефони да ги тормози. Какво да ви кажа - жалка работа, добави Йорданов.

Кирилова: Гюров трудно смята, живеем по-зле

Разчитам всички българи да се вгледат как живеят през последната една година. Ако живеят по-зле и смятат, че икономиката на страната наистина е в по-лошо състояние, не е необходимо да аргументираме вота на недоверие срещу кабинета Петков. Това заяви Росица Кирилова, депутат от ГЕРБ и заместник-председател на НС. “Вотът е аргументиран от фактите и обстоятелствата, които ни обграждат”, каза Кирилова. На въпрос на БГНЕС, че Андрей Гюров тези мотиви са елементарни, Росица Кирилова отговори: “Възможно за него да е елементарно. Явно не вижда как живеят хората, те живеят по-зле. Проваляме се. Имаме един финансов шарлатанин, който успя да убеди България, че ще щракне с пръсти и тя ще стане по-добре. Продължаваме да вярваме, ще сърбаме попарата на тези резултати. Трябва да има промяна”.

Цонев: Кабинетът "Петков" е нагъл и некомпетентен

Аргументите за вота са в джоба на българина- цените на бензиностанциите, цените в супермаркетите, ситуацията с дълга. Това заяви депутатът от ДПС Йордан Цонев. Продължаването на управлението на кабинета Петков в тази ситуация ще бъде една агония на парламентаризма и на държава изобщо, подчерта Цонев. Според него правителството е застрашено от кризата и народното недоволство. “Съвсем видно е, че хората не искат това правителство. Съвсем видни са провалите му. Съвсем видно е, че страната затъва от криза в криза. Това е първият случай в историята ни, когато има пълен консенсус по тези въпроси в обществото, с изключение на една малка група”, каза депутатът от ДПС и добави: Това правителство продължава да руши българската държавност, направо я посрами. “На върха на нашата критика е изключителната наглост, която съчетана с некомпетентност и арогантност направи това, за което говорех”, подчерта Йордан Цонев.

Румен Гечев: Няма икономически аргументи за сваляне на правителството

Имаме много работа, с вотове на недоверие няма да стане. Това коментира депутатът Румен Гечев на влизане в парламента тази сутрин. "Нямат икономически аргументи да свалят правителството, не сме изпратени тук да си играем на вотове на недоверие", каза Гечев. По думите му опозицията има само политически мотиви да иска оставката на кабинета Петков.

Аталай: Не можем да подкрепим министър-председател, който не се съобразява с изказа си

Депутатът от ДПС Рамадан Аталай коментира предстоящите дебати по вота на недоверие и позицията на парламентарната група. По думите му Движението за права и свободи не може да подкрепи министър-председател, който не се съобразява с изказа и изразите си. „Да подканиш всички да се вдигнат срещу ДПС, насочвайки националистическия вот, да се обърнеш към „Възраждане” с думите „Вие носите българското знаме…”, като че ли ние носим някакво друго знаме, „…а гласувате с ДПС” – това са толкова неприемливи неща”, каза Аталай на влизане в сградата на НС. Народният представител обяви, че всичките мотиви, които ще изложат днес от трибуната на парламента, са казвани и преди от парламентарната група на ДПС. /БГНЕС

Тагове: