Депутатите не можаха да си одобрят програмата и се разпуснаха

Рекордно кратко 10-минутно заседание проведе днес 45-ото Народно събрание, предаде репортер на БГНЕС.

Причината – депутатите не успяха да одобрят седмичната си програма за работа, която трябваше да включва промяна в правилника и второ четене на новите текстове в Изборния кодекс.

Защо мнозинството не успя да гласува програмата обаче не стана ясно. Първоначално председателстващият днешното заседание Кристиан Вигенин изрази съмнение, че това може да се дължи на новоинсталираната система за отчитане на депутатския вот, която работи с биометрични данни.

„Първо поставяте пръста си върху скенера, отключвате устройството и след това може да гласувате със „за“, „против“ или „въздържал се“, инструктира той новите народни представители. Гласовете обаче не достигнаха парламентът да заработи. Последва ново гласуване, но отново със същия резултат.

„Досега не сме изпадали в такава ситуация, но има и такива моменти“, посочи Вигенин, което предизвика смях и аплодисменти в пленарната зала.

В крайна сметка заседанието се провали, а на председателски съвет трябва да бъде решено дали да бъде свикано извънредно такова. /БГНЕС