Депутатите обсъждат дали да даваме оръжие на Украйна

Дебатът между депутатите от 48-то Народно събрание за това дали да приемат Проекта на решение за укрепване на отбранителните способности на България и оказване на военна подкрепа на Украйна продължава от сутринта, но засега не успява да скара депутатите, предаде репортер на БГНЕС.

Така нареченото евроатлантическото мнозинство се опитва да въвлече страната в конфликта, каза Ангел Георгиев от Възраждане. Той подчерта, че от неговата партийна група искат България да не бъде въвличана във войната. Георгиев отбеляза, че светът в глобален мащаб свой възможно най-далеч от този конфликт и за момента страната ни няма подготвен детайлен анализ на ситуацията. "Към днешна дата ще се вземе неинформирано решение.", категоричен е той. Георгиев уточни, че ако ние доставим оръжие на Украйна ще се лишим от военно-технически възможности, защото няма да получим военна техника веднага. Той отбеляза, че мнозинството от българските граждани е против ние да даряваме, на която и да е страна, каквото и да е оръжие, "Очевидно се бърза и това е външен диктат", подчерта той.

Николай Дренчев от Възраждане от своя страна заяви, че "Българската армия е в плачевно състояние и нашата техника отдавна е обект на канибализъм". "Ние наистина няма какво да дадем", категоричен е той. Дренчев подчерта, че вариантът е ние да дадем нещо от нашето въоръжение, но няма да получим нищо впоследствие, защото няма програма, по която това да стане.

Елисавета Белобрадова от Демократична България посочи, че страната ни не е малка държава и тя е член не само на НАТО, но и на ЕС. Когато вярваш в определена кауза като свободата няма как да си неутрален", подчерта тя. Белобрадова отбеляза, че предоставяйки военна помощ на Украйна ние заявяваме нашата геополитическа насоченост. "Свободата като категория не може да бъде отлагана", категорична е тя.

Кристиан Вигенин от БСП посочи, че за неговата партия основна ценност е мира. "През тази ценност ние взимаме нашите решения по въпросите свързани с външната и вътрешната политика", обясни той. Вигенин каза, че проектът за предоставяне на оръжия на Украйна е прибързан и няма детайлен анализ за това какви ще са резултатите върху нашият военен потенциал след като предоставим част от оръжията си "Ние в тази колективна безотговорност нито ще участваме, нито ще подкрепим", подчерта той. Вигенин заяви, че за него няма съмнение, че солидарност за Украйна е нужна, но България би могла да има съвсем различна роля. "България може да бъде държава, която подпомага за възстановяването на Украйна, да оказва хуманитарна помощ "Днес се ражда една коалиция на войната", отбеляза той. "Ние от БСП казваме не на войната, да на мира".

Даниел Лорер от Продължаваме промяната отправи призив към депутатите да са представители на хората в България. Той посочи, че има хора, които твърдят, че не трябва да предоставяме оръжия на Украйна, според други сме закъснели, а трети не се интересуват от тази тема. "Всички искат едно и също нещо - сигурност у нас, в България. Не участваме във войната, така както не участват 50-те други държави, които вече са предоставили оръжия", категоричен е той. /БГНЕС