Депутатите обсъждат осъвременяването на пенсиите

Депутатите в Народното събрание обсъждат увеличение на пенсиите с актуализация на бюджета на Държавното-обществено осигуряване, предаде репортер на БГНЕС.

Ако европейските пенсионери се чудят на кой курорт да идат, българските се чудят какви хранителни продукти да си купят. Олиото е поскъпнало с 40%. Инфлацията ще върви нагоре. Да оставим социалните плащания и да направим минималната пенсия поне равна на прага на бедност.

Това заяви от парламентарната трибуна народният представител от "Има такъв народ" Мика Зайкова по време на дебатите по първото четене на актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване, предаде репортер на БГНЕС.

Предложението на Зайкова е минималната пенсия да стане 370 лева.

От своя страна бившият социален министър Деница Сачева репликира, че според ГЕРБ промняната на пенсионната система трябва да бъде извършена от редовно правителство, а не от служебно.

Ние считаме, че актуализация на бюджета на ДОО на този етап не се налага, предложението е по-скоро с предизборен характер. Увеличаването на тавана на максималните пенсии за нас също е неприемливо. Ние предлагаме таванът да отпадне, за това са нужни 22 млн. до края на тази година, каза Сачева.

Тя съобщи, че ПГ на ГЕРБ-СДС ще гласува "въздържал се" по така предложената актуализация на бюджета на ДОО за 2021 г. и между първо и второ четене ще внесе свои предложения.

Мика Зайкова ѝ отговори, че предлагат бъдещо несигурно събитие. Това е популизъм. За да може служебното правителство да вкара вашите фамозни 50 лв. вътре, затова е възприело този ред, обърна се Зайкова към Сачева по повод осъвременяването на пенсиите.

Депутатът Георги Гьоков от БСП заяви от трибуната, че левицата ще подкрепи на първо четене актуализацията на бюджета на ДОО и ще внесе своите предложения за съществено увеличаване на пенсиите преди второ четене.

Демократична България също застанаха зад предложената от социалното правителство актуализация. /БГНЕС