Минималната заплата ще е 50% от средната, решиха депутатите

Минималната работна заплата да бъде не по-малко 50% от средната за предходните 12 месеца. Това решиха депутатите с приемането на промени в Кодекса на труда. Те са одобрени на първо четене и бяха внесени от БСП, предаде репортер на БГНЕС.

Те бяха подкрепени със 175 гласа "за", без нито един "против" и трима "въздържали се".

Промените въвеждат механизъм, при който минималната заплата да се актуализира автоматично всяка година съм 31 октомври без субективни решения и независимо от променящите се условия.

Законопроектът цели своевременно обвързване на размера на минималната работна заплата с референтните стойности по директивата на ЕП и на Съвета относно адекватните минимални работни заплати в ЕС в условията на висока инфлация, ниски доходи и непрекъснато растящи разходи за живот. Предложението е минималната работна заплата за следващата календарна година да се определя до 31 октомври на настоящата година и в размер не по-малък от 50 на сто от брутната средна заплата за страната за периода от дванадесетте месеца, предхождащи определянето. Към настоящият момент това би означавало минимален размер на минималната работна заплата за страната 850 лв.

"Проблемът, който имаме, се казва служебно правителство. По време на консултациите с президента получихме уверение, че той ще извика министър председателя и министъра на финансите и ще разпореди с постановление на МС да се увеличи минималната работна заплата. Нищо подобно не се случи. Днес сме изправени пред следната ситуация - имаме внесен закон за удължаване на закона за бюджета за 2022 г., в който няма и една стотинка за увеличени на МРЗ. Днес върху нас пада отговорността да коригираме поведението на служебния кабинет, който замрази доходите на българските граждани в най-тежките месеци и в най-големите кризи", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя подчерта, че им е омръзнало депутатите, партиите и парламента да е виновен. "Нека да се знае кой е отговорен за това състояние. Нека всеки да си понесе отговорността", призова Нинова и подчерта, че сега е моментът да опровергаят твърденията, че парламентът се занимава с маловажни теми, и призова да се обединят зад предложението на БСП, за да се помогне на над половин милион български граждани.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков каза, че вярва, най-накрая са стигнали до важните проблеми на българското общество. "Ние от ясно казахме, независимо кой предлага смислените предложения за България, ние няма да се опитваме тези предложения да ги присвоим, напротив тези предложения ще ги подкрепим независимо кой ги предлага.", отбеляза той. Петков каза, че подкрепяйки предложението на БСП се отваря възможността между първо и второ четене да се направи допълнителна поправка, която да каже, че минималната работна заплата трябва да стане 50% от средната работна заплата в частния сектор за последните 6 месеца.

Деница Сачева от ГЕРБ обясни, че със законопроекта на БСП "ние не вдигаме минималната работната заплата, а определяме траен механизъм за това как да се определя минималната работна заплата оттук нататък". Тя подчерта, че с механичното увеличаване на минималната работна заплата, толкова по-висока ще стане и средната работна заплата, и това ще доведе до увеличаване на цените в България. "ГЕРБ ще подкрепи законопроекта с ясното съзнание, че ние трябва да дадем нашия политически знак за това, че сме за увеличаване на доходите на българските граждани. Апелирам към това да бъдат направени направени необходимите анализи и оценка на въздействие между първо и второ четене и срокът за даване на предложенията да бъде 14 дни, като ние също ще имаме наши предложения да подобрим предложения от левицата законопроект", каза още тя.

Георги Георгиев от "Възраждане" подчерта, че от партията многократно са казвали, че трябва да има механизъм за увеличаването на минималната работна заплата, за да има предвидимост за бизнеса и за работещите. "Поддържаме подобни действия за увеличаване на минималната работна заплата и категорично заставаме зад законопроекта на БСП като припознаваме тяхното предложение", посочи той./БГНЕС