Депутатите обсъждат промените в Закона за съдебната власт

Почти всички парламентарни групи участват активно в обсъждането и дебатирането на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт, внесен от Костадин Костадинов и група народни представители, както и от Министерски съвет, предаде репортер на БГНЕС.

Мирослав Иванов от Продължаваме промяната каза, че от Възраждане не предлагат нищо иновативно в настоящото положение. По думите му директорът на НСлС е дясната ръка на главния прокурор и "вие предлагате този човек да разследва главния прокурор. Осъзнавате ли колко безумно е вашето предложение?", попита той. Иванов отбеляза, че от Възраждане не предлагат нищо ново и нищо смислено по отношение на механизъм за разследване на главния прокурор.

Цвета Рангелова от Възраждане репликира и посочи, че в правна комисия законопроектът е минал, но е учудена как е гласувал Иванов при положение, че не е чел законопроект. "Ако го бяхте чел щяхте да разберете, че Директорът на НСлС понастоящем е подчинен на главния прокурор, но ние предлагаме следствието да бъде изведено, да не бъде подчинено на прокуратурата, а да бъде самостоятелен съдебен орган", уточни тя.

Радомир Чолаков от ГЕРБ се включи в дебата и посочи, че наблюдаваме един и същи подход на Министерство на правосъдието последните две години. "Той е силово вкарване на закони, които не са съгласувани с основните институции, които ще ги изпълняват. Министерство на правосъдието непрекъснато генерира конфликти.", подчерта той. Той коментира и предложението на Възраждане. "По принцип подкрепям идеята, защото Възраждане предлагат нещо иновативно. Иновативното, което предлага Възраждане е въпросът какво е станало със следствието", отбеляза той. По думите му следствието е независим орган, но проблемът е, че някой трябва да каже, че промяната на конституцията от 2015 г. е грешка. "Предложението на Възраждане, то има нужда от редакции, но то възстановява оригиналния текст на това, което са казали бащите на българската Конституция.", категоричен е той.

Хамид Хамид от ДПС се съгласи, че реформата трябва да се направи именно от конституцията. "Глава 6 трябва да бъде прекроена и доработена. Не съм съгласен, че реформата от 2015 г. беше толкова лоша. Тя беше реформа в добра посока, но текстовете не бяха прецизирани. Не мисля, че точно вие трябва да се оплаквате от тази реформа, ваш министър на правосъдието от 2015 г. предложи тези текстове", отбеляза той. По думите му главният прокурор трябва да бъде изваден от ВСС. "Той няма място там според нас. Както той, така и председателите на върховните съдилища нямат място в кадровия орган, защото с присъствието си там и с гласуването, те осъществяват вид кадруване във ВСС", категоричен е той.

Бойко Рашков от Продължаваме промяната каза, че се е впечатлил от идеята, която не е нова, а напротив много стара. "Ние след 1990 г. облечени в демократични промени допуснахме някой доста съществени грешки. Ценното в този проект е, че се поставя изключително важен въпрос - да се възстанови следствието в един предходен период от време, така че да се осигури на разследващите органи оптимална независимост, така както изисква конституцията", категоричен е той. /БГНЕС