Депутатите от ГЕРБ в ЕП подкрепиха резолюцията за разследване на изборите в Сърбия

Представителите на ГЕРБ в Европейския парламент са гласували в подкрепа на резолюцията за ситуацията в Сърбия и разследване на изборите от 17 декември.


Това заяви ексклузивно пред БГНЕС евродепутатът от ЕНП Андрей Ковачев. Той е един от вносителите на документа, приет на 7 февруари.

„Категорично подкрепихме този текст. По наша инициатива изпратихме и писмото, подписано от всички членове на ЕП от България, без българските социалисти, до институциите и Съвета на Европа, за отношението на сръбските власти спрямо българската общност, за дискриминацията и множеството случаи на тероризиране на българите, включително на Иван Николов, председател на КИЦ Босилеград“, подчерта Ковачев.

Той припомни, че впоследствие беше получен отговор от върховния представител Жозеп Борел, който обеща, че ситуацията с българите в Сърбия ще бъде проследена от Европейската комисия по време на преговорния процес на Белград с ЕС.


Според българския евродепутат резолюцията от 7 февруари е една от най-категоричните и строги позиции спрямо Сърбия.

БГНЕС припомня, че в подкрепа на резолюцията гласуваха 461 евродепутати, 53 бяха против, а 43 се въздържаха. В документа се обръща специално внимание на изборните измами в столицата Белград и незаконния „внос на избиратели“ от Република Сръбска.

В документа е изразено безпокойство, че вотът се е „отклонил от международните стандарти и сръбските ангажименти за свободни и честни избори“ поради постоянната и систематична злоупотреба от страна на управляващите с институции и медии, за да спечелят несправедливо и неоправдано предимство. Двете ключови точки се отнасят до започването на международно разследване и възможността за спиране на предприсъединителните финансови средства от Брюксел за Белград. /БГНЕС