Депутатите отново спорят по промените в Изборния кодекс

Народните представители обсъждат на второ четене промените в Изборния кодекс, предаде репортер на БГНЕС.

След като депутатите минаха през малка част от законопроекта, започнаха редица изказвания от страна на депутати от Продължаваме промяната и Демократична България.

Съпредседателят на Продължаваме промяната Кирил Петков посочи, че стойността на машините в така приетия законопроект няма почти никакъв смисъл.

Надежда Йорданова от Демократична България пък заяви, че в този час е станало ясно, че "хартиената коалиция" е излъгала хората. "Нагло, арогантно без никакъв свян. Стана ясно, че крайната цел е била пълното ликвидиране и машинното отчитане на българските гласоподаватели", подчерта тя.

Даниел Лорер от Продължаваме промяната също взе думата и заяви, че тези, които са ги наричали лъжци са хвърлили 80 млн. лв.

"ГЕРБ, БСП и ДПС връщат хартията. Не можем да се примирим с това", категоричен е той. Лорер обясни, че тези 80 млн. лв. са се превърнали в принтер с екранче.

БГНЕС припомня, че вчера депутатите проведоха редовно заседание, което продължи над 18 часа. То беше съпътствано с множество дебати и нападки между депутатите.

По време на вчерашното дълго заседание депутатите приеха на следващите избори да се гласува с хартия, а не с машина. Освен това приеха и резултатите да се записват на флашки, но да не се разпечатва протокол от машината. Район "Чужбина", който също беше тема на спор между депутатите също остана, но без яснота за броя на определянето на мандатите зад граница. За район "Чужбина" нужните заявления за отваряне на секция останаха 40, а не 100, както беше предложено. В изборния ден ще има видеозаснемане и вместо тъмни стаички ще има паравани.

Председателят на ПГ на Продължаваме промяната Андрей Гюров посочи, че те обсъждат технологията на гласуване. "Това, което се случва тук е една фасадна демокрация. Това, което виждаме обикновено е една претенция. Сега тези машини бяха превърнати в едно принтиращо устройство, да, запазихме паметта, какво става с тези данни, какво пречи тези данни да бъдат показани на българските граждани. Това, което се случва в залата е пример на управлението, което ни очаква, което ще е сковано от тази "хартиена коалиция". Това е, което ще виждате в следващите години и се кове в тази зала", подчерта той.

Радомир Чолаков от ГЕРБ се намеси и заяви, че те не могат да се разберат за едно нещо. "Ние просто вярваме на българите за разлика от вас", отбеляза той. Чолаков добави, че ПП вярват на машините, но не и на хората.

Тома Биков от ГЕРБ подчерта, че през последните 32 години властта се избира чрез избори и това е огромно постижение. "Това се дължи на хората от ЦИК, които вие твърдите, че изграждат фасадна демокрация", каза той.

Председателят на ПГ на Продължаваме промяната Андрей Гюров категорично отхвърли твърдението на Чолаков, че те не вярват на хората. “За съжаление не ние сме тези, които не вярваме на българските граждани, напротив, вярваме на българските граждани и това, което правим тук в залата и което се опитваме да обясним е на базата на аргументи и факти. Това, което чуваме от другата страна са димки или т. нар. борисовки, от които вие всеки ден пускате по една просто да отклоните вниманието на хората и на обществото от това, което се случва. Съгласен съм, че трябва спокойствие, за да сформирате правителство, ние се опитахме да ви осигурим това спокойствие. Да ви напомня не ние отворихме изборния кодекс”, обясни той.

Иван Ченчев от БСП направи процедура и коментира, че не се говори по същество по текстовете и направи предложение за прекратяване на дебата. Настимир Ананиев от ПП пък направи обратно предложение за продължаване на дебатите по изчетените досега текстове. "Чухме от БСП да говорят за диалогичност, защо не се изкажете по проекта на ГЕРБ и ДПС да го защитите", попита той.

Последва и гласуване, със 140 гласа "за" предложението на депутата от БСП беше прието и дебатът беше прекратен. Депутатите отново започват да разглеждат законопроекта и да гласуват предложенията записани в него. /БГНЕС