Депутатите преди да влязат в парламента: Доволни сме от преговорите

Депутатите от 47-мото Народно събрание преди началото на заседанието изказаха мненията си за предстоящите политики и дали и кога ще има коалиционно споразумение за съставяне на правителство, предаде репортер на БГНЕС.

Надявам се, че ще имаме правителство съвсем скоро. В края на другата седмица се надявам да има правителство за следващите 4 години. Това заяви лидерът на ПП Кирил Петков. Аз ще бъда предложението на ПП за министър-председател, но крайното решение ще се вземе с партньорите и когато подпишем договор, добави Петков. ПП ще предложи свой кандидат за председател на НС и се надяваме нашите коалиционни партньори да го подкрепят, каза още той. Ще предложим Никола Минчев за председател на НС, каза Петков.

Финализирането на общата структура на МС е обект на лидерските преговори. Формулите като 8-4-3-2 са излишни, няма такава уговорка. Дискусиите ще се водят на базата на задачите и най-добрите експерти, които могат да ги изпълнят. Това заяви Калина Константинова, ПП.

Трябва да определим кои са задачите, които трябва да изпълним през първата година и те трябва да бъдат осъществени през бюджета. Това, което всички искаме, е да има стабилно управление, което да се справи с кризите. Няма предварително условие, което вече да не е казано. Нашето условие е нулева толерантност към корупцията, добави Константинова.

Лидерът на БСП в оставка Корнелия Нинова заяви, че е в ход подготовката на писмено коалиционно споразумение. До неделя ще изчистим останалите въпроси. Намерихме разбиране по повечето точки. Остава да изчистим и останалите, каза Корнелия Нинова. Преди национален съвет не са ясни никакви имена. Трябва да подпишем по коалиционните въпроси и след това да вървим към споразумение, каза още Нинова.

Експертните групи приключиха и предстои конструиране на кабинет. Все още се провеждат лидерските срещи. Би трябвало най-голямата парламентарна група да излъчи председател на НС, заяви Любомир Каримански от ИТН.

Зависи какво включва това коалиционно споразумение. Дали сме достатъчно ясно нашите коментари. Доволни сме, че успяхме да развием нашата програма за управление. Доволен съм, че имаше онлайн излъчване на дебата, за да могат хората да разберат експертизата на партиите, каза Каримански.

Готови сме с експертиза да поемем, което и да било министерство, каза още Каримански.

ГЕРБ може да бъде силна опозиция, ние ще бъдем конструктивна, а не креслива опозиция, заяви Христо Гаджев от ГЕРБ. Като мине клетвата ще наложим мораториум върху дълга, добави още Гаджев.

В нито един момент не е обсъждана кандидатурата ми за външен министър. Това заяви Кристиан Вигенин от БСП. Участваме активно във формирането на външната политика на коалицията. Имаме в много голяма степен съвпадане на приоритетите, особено по отношение на Северна Македония, каза още Вигенин.

Никой не ми е предлагал, никой не е разговарял с мен и не очаквам такава номинация, отговори Ива Митева от ИТН на въпрос дали отново е предложена за председател на Народното събрание.

"Има първа политическа сила, която сигурно ще излъчи кандидат. Ако се стигне до моето име и някой ме предложи, за мен ще бъде пълна изненада". С ИТН категорично не е говорено за схема на ротационен принцип на председателя на Народното събрание. За нея не ротацията не е удачна и не би довела до добро.

Възраждане” ще е трезвият разум в парламента. Започваме да се борим още днес. Зелените сертификати трябва да бъдат премахнати. Целият свят и цяла Европа е полудяла, а ние трябва да останем трезви и да имаме разум. Не е нужно да се изпада в крайности”. Това заяви Цончо Ганев от „Възраждане”.

„Ние имаме кандидатури за всяка една от позициите, които трябва да бъдат избрани днес”, добави той. Той добави, че търговският статут на лечебните заведения също трябва да отпадне. От „Възраждане” се обявиха и против приемането на еврото.

Сега трябва да се решават проблеми, сега трябва да се решават кризи. Това заяви заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов. Той заяви, че ГЕРБ ще бъдат конструктивна опозиция на управлението. "Ако има редовен кабинет, който да остави ГЕРБ-СДС в опозиция, ние ще служим на хората и ще бъдем зорка опозиция", обеща той.

Ние българите вече имаме своя собствена парламентарна група. Ще се борим за премахването на зелените сертификати, заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. /БГНЕС