Депутатите продължават с актуализацията на републиканския бюджет

Актуализацията на републиканския бюджет за тази година продължава да се гледа на първо четене в парламента в петък, предаде репортер на БГНЕС.

По време на дебатите в залата служебният финансов министър Асен Василев съобщи, че държавата е в състояние да посрещне идващите кризи, без да увеличава дефицита в бюджета.

Парламентарните групи, с изключение на ГЕРБ-СДС, обявиха, че ще подкрепят актуализацията на първо четене. От ДПС предупредиха, че актуализацията отваря „кутията на Пандора”.

Според бившия финансов министър, сега депутат от ГЕРБ, Кирил Ананиев предлаганите промени ще се отразят не само на тазгодишния бюджет, но и на бюджетите следващите години.

Той бе категоричен, че депутатите от парламентарната група няма да подкрепят на първо гласуване законопроекта, но за второто гласуване ще направят предложения за справяне с тежките социално-икономически последици от пандемията, без да ангажират едно бъдещо редовно правителство, което ще има своя програма за управление.

"Има такъв народ" ще подкрепи актуализацията на бюджета на първо четене, но ще настояват предложените от нея промени да бъдат взети под внимание. Част от тях са свързани с осигуряване на повече пари за ваучери за храна, допълнителна помощ за военноинвалидите, средствата за подпомагане на бизнеса да са разпределени както за продължаване на съществуващи мерки, така и за подкрепа на нови, и по-ефективни целенасочено мерки към пряко засегнатите от COVID-вълната бизнеси.

От БСП за България ще подкрепят актуализацията на бюджета, но според Румен Гечев въпросът е дали тя е достатъчна и дали средствата се използват ефективно.

От левицата предвиждат около 100 милиона за общините с конкретни разчети, в т.ч. към общинските болници; 35 милиона за самостоятелно наети лица; от 250 лева помощи за 120 хил. деца от първи до четвърти клас и 555 милиона лева за преизчисляване на пенсиите.

"Демократична България" също ще подкрепи актуализацията, но ще настоява за по-голяма прозрачност при разходването на средства.

В четвъртък със 145 гласа парламентът прие на първо четене промените в Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2021 г. Против беше един депутат от ГЕРБ-СДС, 39 народни представители от ГЕРБ-СДС се въздържаха.

С промените се предвиждат постъпления от здравноосигурителни приходи от 134 500 000 лв., в т.ч от здравноосигурителни вноски - 105 000 000 лв., трансфери от здравното министерство - 29 500 000 лв.

Парламентът прие на първо четене актуализацията на бюджета на държавното обществено осигуряване /ДОО/ за 2021 г. със 148 гласа "за". Един депутат от ГЕРБ-СДС гласува "против" и 48 се въздържаха. С предложените от служебното правителство промени се гарантира, че всички около 2 млн. и 80 хиляди пенсионери ще получат увеличение на дохода си средно с 64 лева. Общо допълнителните разходи за 2021 г. за пенсии възлизат на 353 млн. лева.

Предвижда се увеличение на тежестта на една година осигурителен стаж в пенсионната формула от 1,2 на 1,35 на сто, считано от 1 октомври 2021 г., което е увеличение с 12,5 процента.

Минималната пенсия се увеличава от 300 на 340 лева. Максималният размер на получаваните една или повече пенсии без добавките към тях се повишава от 1440 лв. на 1500 лв.

В хода на дебатите от "Има такъв народ" и "Изправи се БГ! Ние идваме!" предложиха минималната пенсия да достигне прага на бедност и да стане 370 лева. От ГЕРБ-СДС и ДПС поискаха да остане добавката към пенсиите. От ГЕРБ-СДС предлагат тя да се увеличи от 50 на 100 лева, а ДПС - да бъде по 120 лева месечно до края на годината. От левицата поискаха да се увеличи тежестта на всяка година осигурителния стаж и едновременно с това пенсиите да бъдат преизчислени със средния осигурителен доход за 2018 г. От "Демократична България" подкрепиха предложената актуализация на служебния кабинет с аргумента всички пенсионери да бъдат подкрепени в условията на криза. /БГНЕС