Депутатите разглеждат предложения за промени в бюджетите на НЗОК и ДОО

В седмичната програма на Народното събрание е предвидено да бъдат разгледани предложения във връзка с обсъждането и приемането от Народното събрание на законопроектите за изменения и допълнения в държавния и бюджетите на Националната здравноосигурителна каса и Държавното обществено осигуряване за 2021 г., внесени от Министерския съвет на 30 юли и на 2 август 2021 г., предаде репортер на БГНЕС.

Едното предложение е от парламентарната група "БСП за България", а другото е от Парламентарната група на "Демократична България". Предстои депутатите да подложат на първо гласуване Законопроекти за изменение и допълнение на Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство, както и Законопроекти за изменение и допълнение на Закона за Националната служба за охрана.

Очаква се депутатите да изслушат изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по горите Александър Дунчев за управлението на ловните стопанства, ловните бази и договорите за управлението на ловните територии в България. Предстои и изслушване на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията за проведените процедури, размера и начина на финансиране на проекта за удълбочаване на плавателните канали във Варненското езеро, включително съответните действия на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ и Държавно предприятие „Транспортно строителство и възстановяване“.

Транспортният министър ще бъде изслушан и за проекта за модернизация на железопътен участък: „София-Перник-Радомир“ и относно определеното трасе за изграждане на високоскоростна железопътна магистрала София-Перник през Горна баня, Княжево, Владая, Драгичево за товарни и пътнически превози и опасенията на живущите свързани с транзитния трафик, шумовото замърсяване и премахването на железопътни гари.

Депутатите ще изслушат министъра на регионалното развитие и благоустройството и на министъра на финансите за законността на сключените от „Автомагистрали“ ЕАД договори на стойност 3,1 млрд. лв. за изграждането на автомагистрала „Хемус“, пътя Видин-Ботевград и укрепването на 84 свлачища, изплатените по тях авансови средства и законовите възможности за доизграждане на обектите.

Парламентарен контрол ще се проведе в четвъртък, 2 септември 2021 г. от 12.00 ч. и в петък. /БГНЕС