Депутатите решават дали комисия да следи харчовете около COVID-кризата

На пленарното заседание в четвъртък депутатите ще разгледат искането на БСП за създаване на временна анкетна комисия, която да контролира разходите на средства за справяне с последиците от разпространението на COVID-19, предаде репортер на БГНЕС.

Опозицията настоява тази комисия да изисква и публикува информация за всички разходи на публични средства, в това число и на парите, осигурени от фондове на Европейския съюз.

Предложението на левицата предвижда комисията да се състои от 10 народни представители – по двама от всяка парламентарна група, да заседава в срока на действие на извънредните мерки, а в края на дейността си да публикува доклад с обобщени данни за всички разходи и тяхната ефективност.

„За да постигнат своята цел обаче, предвидените милиарди трябва да стигнат до тези, които действително се нуждаят от тях, както и да бъдат разпределени по ясни критерии и прозрачен начин”, пишат от БСП в мотивите на предложението си.

Лидерът Корнелия Нинова вече обяви, че от партията ѝ ще настояват, ако депутатите одобрят създаването на комисията, тя да бъде оглавена от опозицията. /БГНЕС