Депутатите решават окончателно за надвзетите субсидии

На последното за седмицата пленарно заседание депутатите ще гласуват окончателните промени за Закона за политическите партии, с които се затягат правилата за изчисляването и отпускането на партийните субсидии, предаде репортер на БГНЕС.

Законопроектът е внесен от Министерски съвет, а с него цели въвеждането на стриктна уредба за формирането, изчислението и изплащането на държавната субсидия за политическите партии и коалиции. Повод за законодателната инициатива стана журналистическо разследване, в което има информация за допуснати нарушения при определяне на партийната субсидия за 2018 г. От показаните там документи е видно, че вместо 11 лева на действителен глас, каквато е заложената в държавния бюджет партийна субсидия, няколко партии са получили 13,23 лв.

Освен парламентарно представените ГЕРБ, БСП, „Обединени патриоти“, ДПС и „Воля“, от по-високата субсидия са се възползвали и партиите, които не са влезли в Народното събрание, но са преминали границата от 1% на последните парламентарни избори. След проверката на Върховна административна прокуратура стана ясно, че на петте политически партии и коалиции /ГЕРБ, БСП за България, Обединени патриоти, ДПС и ВОЛЯ/ неправилно са изплатени суми, значително надвишаващи полагащата се субсидия от 11 лв. за един действителен глас, в нарушение на Закона за политическите партии.

С промените се предвижда още преизчисление на годишната субсидия за периода от 26 май 2016 г. до влизането на закона в сила, а намалението да бъде за сметка на следващи траншове. При липса на такива обаче, разликата ще трябва да бъде възстановена от съответната партия до края на 2020 година, като за забавата ще бъде начислявана лихва. /БГНЕС