Депутатите решават окончателно за размера на партийната субсидия

В последното за седмицата пленарно заседание депутатите ще гласуват окончателно промените в Закона за държавния бюджет, с които се намалява размера на партийната субсидия, предаде репортер на БГНЕС.

Предложението е на Министерски съвет и предвижда драстично намаляване на размера на държавното финансиране на партиите и коалициите от 11 на 1 лев на получен действителен глас, като е предвидено да влезе в сила от 1 юли т.г. Така, по разчети на финансовото министерство, за втората половина на годината държавният бюджет ще спести около 14,6 млн. лв.

ГЕРБ и ДПС пък постигнаха съгласие за въвеждането на т. нар. открито финансиране, което предвижда възможността политическите субекти да получават средства не само от физически лица, а и от юридически, но при пълна прозрачност.

Сред предложенията е и това на ДПС за нула лева партийна субсидия, както и идеята на БСП партиите да върнат всички средства, които са получили от държавния бюджет, но държат на влог и не са разходили по предназначение към датата 3 юни т. г. И двете не срещнаха подкрепата при второ четене в комисията по бюджет и финанси.

Предстои да бъда подложена на гласуване и идеята на ГЕРБ държавата и общините да дават безвъзмездно офиси на партиите, които те да използват за развиване на своята политическа дейност. /БГНЕС