Депутатите решават за вятърни електроцентрали в Черно море

Депутатите ще гласуват на първо четене Законопроект за енергията от възобновяеми източници в морските пространства, с който се предлага да се разположат вятърни електроцентрали в Черно море с концесии за по 30 години, предаде репортер на БГНЕС.


Предложението е внесено от ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН, като концесията може да се удължи веднъж за срок от 5 години, тоест концесия със срок от 35 години.

Законопроектът за енергията от възобновяеми източници в морските пространства урежда обществени отношения, свързани с производството на ток от вятърни електроцентрали в Черно море. Предварително ще се проведат проучвания за проверка на възможността за изграждането на въпросните централи, включително и за тяхното премахване.

Вносителите отбелязват, че така ще се насърчи развитието на европейските технологии, като преди това се направи внимателна оценка на въздействието върху околната среда.

Отговорник за планирането и проучванията в Черно море ще е министърът на енергетиката. Той трябва да възлага концесиите в приоритетните зони, да координира всички държавни органи и да следи сключените договори.

Операторът на електропреносната мрежа ще е длъжен да планира необходимия мрежови капацитет за присъединяване на нови енергийни мощности в морето, така както е заложено в Плана за развитие на енергийните мощности. Точката по присъединяване ще е на сушата.

Тази седмица народните представители ще гледат на второ четене и Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за запасите от нефт и нефтопродукти. С него се предлага отмяна на разпоредбата задължаваща икономическите оператори да съхраняват 100% от запасите на нефт и нефтопродукти само на територията на страната. В този смисъл се предлага от 30 юни 2024 г. запасите, съхранявани на територията на други страни - членки на Европейския съюз, да може да са в размер до 50 на сто.

НС ще прекрати правомощията и на Десислава Атанасова като председател на ПГ и депутат от ГЕРБ-СДС.

Прекратяването на правомощията ѝ са поради факта, че тя бе избрана за конституционен съдия от квотата на Народното събрание.

Като първа точка за петък народните представители ще проведат първо гласуване на Законопроекта за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс. /БГНЕС