Депутатите решиха да окажем военна помощ на Украйна

Народните представители започнаха да разглеждат проект на решение за оказване на военна и военно техническа на Украйна. Още в самото начало депутатите се скараха, което обаче не беше неочаквано предвид различните виждания на народните представители по темата. След дългия дебат с гласовете на 148 депутати беше ратифицирано оказването на военна помощ на Украйна, предаде репортер на БГНЕС.

Лидерът на Възраждане Костадин Костадинов каза, че въпросът за предоставянето на българско оръжие за Украйна е принципен. "С тези свои действия тук евроатлантическата тълпа ще засили още повече анти-европейските усещания на българите. Не забравяйте, че някой ден ще ви се наложи да плащате за тези решения. Тук царува евроатлантическо лицемерие, което беше разобличено още вчера. Това предложение, което сега тук се коментира е крайно противоречащо на българските национални интереси. Ние от Възраждане ще направим всичко необходимо, за да може България в крайна сметка да е в съзвучие с нагласите на мнозинството от българските граждани и да е в съзвучие с българските национални интереси.", подчерта той.

Искра Михайлова от Възраждане отбеляза, че България в момента е икономически заложник на този конфликт заради санкциите, които се налагат. Тя посочи, че с тези точки, които се разглеждат днес ще се утежни още повече икономическата обстановка в страната.

Стоян Михалев от Демократична България каза, че тяхната парламентарна група ще подкрепят това решение. "Ние трябва като хора да подпомогнем тези изтезани и измъчени хора, които бяха атакувани от агресивна държава. Ние ще подкрепим това решение, защото това оръжие е ценно за тях. Това е малко оръжие, така обаче ние показваме за първи път, че сме част от цивилизования свят. С това решение стъпваме на картата на цивилизования свят", категоричен е той.

Борислав Гуцанов от БСП отвърна на Михалев, че е много странно, когато хора като него правят изказвания кое е много и кое е малко. "Винаги сме били част от цивилизования свят, да не само тези 18%, които са част от англосаксонския свят, да са част от цивилизацията? Такова разсъждение от народен представител не буди нищо добро.", каза той и добави, че никога оръжието не е довело до нищо добро.

Отговорът на Михалев не закъсня. "Народното събрание не е изпълнителна власт.",, подчерта той и добави, че експертите са си свършили работата и са преценили какво въоръжение можем да дадем. "Народните представители имат правото да се произнесат.", категоричен е той.

Стоян Таслаков от Възраждане пък направи процедура и поиска зам.-председателят на Народното събрание Росен Желязков да успокоява хора като Михалев, които говорят пламенно от трибуната. "Разбираме, че техните избиратели са гласували за евроатлантици, а получиха европалети", каза той.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ призова народните представители да не употребяват темата за тясно партийни политически интереси. "Не веднъж сме споделяли от тази трибуна, че ние трябва да бъдем лоялни, но освен лоялни и достойни членове в съюзите, в които членуваме, а именно ЕС и НАТО, естествено като отстояваме нашите национални интереси.", каза той.

Николай Дренчев от Възраждане пък каза, че в момента, в който една война започне, тя ще свърши с мирен договор. Той посочи, че армията ни не е в добро състояние и не знаем дали това, което ще дадем няма да ни потрябва. "Ние много повече трябва да се грижим за собствената си армия. Това, което ни се предлага от нашите съюзници да ни бъде дадено е просто по-изгодно да го дадат на нас, отколкото да се унищожи в техните заводи", подчерта той. Дренчев е категоричен, че на първо място трябва да бъдат нашите национални интереси. "Възраждане няма как да подкрепи решението за даване на оръжие на Украйна, което е съвършено нелепо и неподходящо в този момент да се прави.", категоричен е той.

Явор Божанков от БСП пък каза, че не е съгласен с тезата, че давайки оръжие на Украйна ще ни вкара във войната. "Това е исторически момент не само за България, но и за Европа. Решението е важно, символично и ще постави България по пътя на своя цивилизационен избор", каза той. Божанков е категоричен, че е абсолютно убеден в своята позиция с ясно съзнание какви последствия може да има за него. "Убеден съм в едно и искам да го кажа от тази трибуна и да остане в стенограмите - Русия няма да спечели тази война", добави той.

Христо Гаджев от ГЕРБ поздрави Божанков за позицията, която той е заел. "Малко по-рано днес се каза, тук всички партии са за мир, но тук има партии, които са за руския мир, радвам се, че от БСП има хора, които не са за руския мир, а за мир по принцип. Въпреки всичките глупости, които бяха изказани, включително от вашата парламентарна група, да това решение е продиктувано от военната експертиза и тя е казала какво може и какво не може и съгласувано с украинската страна и е нещо, което им е изключително необходимо, за да защитят цивилното население и да няма цивилни жертви в Украйна.", подчерта той.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова посочи: "Нашата позиция е същата, искаме мир, който да бъде решен чрез дипломатически преговори и разговори", каза тя. Нинова попита депутатите дали знаят какво ще гласуват, при положение, че преди началото на заседанието само 16 народни представители са прочели в секретно деловодство какво гласуват. "16 души от 240 знаят днес какво ще гласуват, останалите покорно, послушно и в невежество ще натиснат копче, с което ще решат едни от най-важните въпроси за България.", подчерта тя. /БГНЕС