Депутатите не приеха съкратените срокове по актуализацията на бюджета

Парламентът отхвърли предложенията на БСП за съкращаване на сроковете между двете четения на актуализацията на бюджета, предаде репортер на БГНЕС.

След дълги спорове в пленарна зала, по време на които бяха отправени и остри реплики, народните представители не подкрепиха парламентарната група на БСП, която предложи да се заседава извънредно в събота и в следващия вторник, 7 септември, за да бъдат приети законопроектите за изменение и допълнение на бюджетите на НЗОК, на ДОО, и на държавния бюджет за 2021 г.

Преди това обаче депутатите се поскараха.

Всичко започна, след като от трибуната в парламента Корнелия Нинова предложи да се приемат до петък, 3.09 включително, писмените предложения, след това бюджетната комисия да заседава извънредно в събота – 04.09. А на извънредно заседание във вторник, 7.09, да се проведе второто четене на актуализацията на бюджетите на НЗОК и ДОО, както и на актуализацията на държавния бюджет.

Любомир Каримански от "Има такъв народ", който е и председател на ресовната комисия, заяви, че не може Нинова да определя кога да работи тя и коментира, че тя има доста работа. Той добави, че е слушал предложението на Нинова и се е почувствал като на конгрес на БКП.

Арман Бабикян от "Изправи се БГ. Ние идваме" припомни, че предишното управление е било критикувано именно за приемането на закони на бегом и даде пример с Изборния кодекс.

"Ако някой иска качествена актуализация на бюджета, трябва да си държи мандата толкова, колкото трябва. А президентът има възможността да си насрочи изборите тогава, когато иска. Не се подигравайте с гражданите на България и с парите им", призова Бабикян.

Георги Свиленски от БСП заяви, че по време на срещата си с ИБГНИ са получили съгласие за намаляване на срока между двете четения на актуализацията на бюджета и това не подлежи на съмнение, каквото изрази Бабикян от трибуната.

"Дали наистина не е имало телефонни обаждания да се бави приемането на бюджета", попита Свиленски.

Мария Капон пък каза, че бюджетът е най-важният закон, но няма да приемат поправки без точни сметки.

Мая Манолова потвърди, на срещата с БСП за опит да бъде съставено правителство с третия мандат казали, че ще подкрепят съкращаване на срока за актуализацията на бюджета, но разпускането на парламента другата седмица ще лиши 46-я парламент от възможността да разгледа и приеме други важни закони като законът за НСО, бюрото за защита.

"Обричате и съдебната реформа не просто да не започне, а да бъде забравено за нея. ПГ на „Изправи се БГ. Ние идваме” няма да бъде смокинов лист, г-жо Нинова", заяви тя.

От своя страна Борислав Сандов от "Демократична България" заяви, че не ходят на срещи с БСП, защото може би някое кимване в неподходящ момент е било разбрано от социалистите като подкрепа за кабинет или скъсяване на сроковете за актуализацията на бюджета. Той каза още, че предложените от Нинова срокове са недостатъчни, за да се разгледат всички постъпили предложения.

Виктория Василева от ИТН призова нещата да се случват бързо, но и качествено.

"Всички категорично заявихме, че ще подкрепим актуализация на бюджета, но нека освен бърза, тази актуализация бъде и качествена. Искате ли от днес да започнем да правим нещата качествено? Нека не бързаме с предложения от вчера за днес", каза тя.

Тома Биков от ГЕРБ заяви, че БСП не могат да направят правителство, защото не могат да водят преговори и коментира, че трябва да отидем на избори.

"Ние бяхме против удължаването на срока за актуализацията на бюджета. Има пари. Актуализации могат да се правят от редовно правителството. Тук обаче никой не говори за актуализацията на бюджета, а за това кога ще са изборите", заяви той.

По думите му всичко това се прави от президента Румен Радев е внесъл актуализацията, защото не иска избори 2 в 1 и го определи като изнежен, а по-късно уточни, че е нежен. Според него, ако нещата продължават така парламентарните избори може да бъдат и през декември. /БГНЕС