Депутатите ще изслушат премиера Гълъб Донев по темата Шенген

На пленарното заседание днес народните представители ще изслушат служебния министър-председател Гълъб Донев заради заявката на Нидерландия и Австрия, че няма да подкрепят България за присъединяването ни към Шенгенското пространство, което води до провал на преговорите за присъединяване и относно плана на правителството за изпълнение на препоръките, отправени от Европейската комисия и заложени в Доклада за върховенството на правото за 2022 г. от 13 юли 2022, предаде репортер на БГНЕС.

Темата Шенген придоби все по-голямо значение в последните дни. Редица дипломати, политически фигури, както и обикновените граждани изразиха мнения във връзка с отказа на Нидерландия и Австрия да ни кажат “да” за присъединяване към шенгенското пространство. През изминалите дни чухме множество нападки от страна на някои от партиите към служебното правителство, както и обратното, затова пленарният ден вероятно ще бъде изпълнен със спорове най-вече по време на изслушването на служебния премиер Гълъб Донев.

Освен служебния министър-председател, депутатите ще изслушат и директора на НЕЛК Кънчо Райчев заради проблеми на хората с увреждания в работата на ТЕЛК и НЕЛК. /БГНЕС