Депутатите ще обсъдят с посланика на Швеция приоритетите на шведското председателство

По покана на председателя на Комисията по въпросите на ЕС Деница Симеонова посланикът на Кралство Швеция Н.Пр. Катарина Рангнит ще представи пред народните представители приоритетите и програмата на шведското председателство на Съвета на ЕС на 19 януари. Ротационното председателство стартира на 1 януари и ще продължи до 30 юни 2023 г.

В дискусията са поканени студенти и преподаватели по международни отношения и европеистика от Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Университета за национално и световно стопанство и Американския университет в България, за да се запознаят отблизо с работата на Комисията и участието на националния парламент в европейския законодателен процес, съобщиха от НС. „Швеция си поставя амбициозни цели за следващите шест месеца и е важно България да вземе активно участие в значимите за нас теми като реформите в енергийния пазар и ограничаването на скока на цените на газа, стратегическата автономност, както и по ключови досиета като Европейския акт за свобода на медиите. Българското правителство трябва да продължи усилията по приемането на страната в Шенген”, коментира председателят на Комисията Деница Симеонова.

Шведското председателство ще даде приоритет на икономическата и военна подкрепа за Украйна, както и на подкрепата за пътя на страната към Европейския съюз. То ще посвети вниманието си на европейската конкурентоспособност, намаляването на рисковете от нестабилните цени на енергията, както и на реформата на енергийния пазар, екологичния преход и спазването на принципите на правовата държава.

В рамките на редовното заседание на Комисията по въпросите на ЕС, народните представители ще разгледат и проекта на решение за действия на българската държава в отговор на обявяването на българския разследващ журналист Христо Грозев за издирване от Руската федерация, както и Споразумение между България и Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) за управление на средства на стойност 180 млн. евро по Плана за възстановяване и устойчивост, които ще бъдат инвестирани в малки и средни предприятия в България. /БГНЕС

Тагове: