Депутатите ще обсъждат доклад на Временната комисия Gemcorp

Народните представители ще разгледат редица законопроекти на пленарното заседание в четвъртък, но освен тях ще разгледат и Доклад за дейността на Временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства, свързани с подписването и прекратяването на меморандума за 1 млрд. долара с Gemcorp Holdings Limited и IP3 Corporation от правителството с министър-председател Кирил Петков, предаде репортер на БГНЕС.

На 23 ноември 2022 г. депутатите създадоха временна комисия по темата "Джемкорп", това обаче стана след дълъг спор между народни представители на ГЕРБ и "Продължаваме промяната". През изминалата година комисията проведе няколко заседания, в които трябваше да бъдат изяснени всички факти и обстоятелства около подписването на меморандума, като по време на заседанията се стигаше до спорове на висок тон между депутатите. На изслушване бяха повикани няколко души - съпредседателят на Продължаваме промяната Кирил Петков, съпредседателят на Продължаваме промяната Асен Василев, началникът на политическия кабинет на бившият министър-председателя Кирил Петков - Лена Бориславова, както и бившият енергиен министър Александър Николов. Единственият, който се яви, за да бъде изслушан беше бившият енергиен министър Александър Николов.

В четвъртък депутатите ще разгледат и гласуват Законопроект за ратифициране на Споразумението за финансов принос между Република България и Европейския съюз по отношение на Раздел „Държава членка“ по програма InvestEU, внесен от Министерски съвет. Споразумението за финансов принос по програмата InvestEU е подписано на 7 ноември 2022 г. от министъра на финансите за Република България и за Европейския съюз от представителя на Европейката комисия Маартен Вервей – генерален директор на Главна Дирекция ЕКФИН. Целта на Споразумението е да се определят партньорите по изпълнението, условията за сключване на гаранционно споразумение между тях и Европейската комисия, както и да се определят конкретните ангажименти на страните във връзка със сроковете и изпълнението на финансовите условия за провизиране и реда и условията за използване на средствата по раздел „Държави членки“ от Регламента за InvestEU.

Друг проект на закон, заложен в дневния ред на народните представители, е Законопроект за ратифициране на Спогодбата за въздушни съобщения между правителството на Република България и правителството на Кралство Саудитска Арабия, подписана на 27 октомври 2022 г. в Рияд, Кралство Саудитска Арабия, внесен от Министерски съвет. По силата на Спогодбата ще могат да се извършват превози на пътници, товари и на поща по редовни въздушни линии между договарящите се страни. Това ще създаде условия за развитие на двустранното търговско-икономическо сътрудничество, ще стимулира туризма, ще отговори на потребностите на гражданите за удобен директен превоз по въздух, ще доведе до приходи за летищата, ще подобри свързаността на България с региона на Близкия изток и ще разкрие нови възможности за достъп до по-отдалечени пазари. Спогодбата съдържа необходимите нормативно-правни условия за трайна и взаимноизгодна експлоатация на редовни международни въздушни линии при съвременните условия на действие на международните стандарти и изисквания за техническа безопасност, сигурност и икономическа ефективност. Тя е в съответствие с правото на Европейския съюз и включва комплекс от правни положения, предоставящи на превозвачите добри възможности за достъп до пазари.

Народните представители ще разгледат и Доклад за дейността на Временната комисия за разглеждане на въпросите с недостига и високите цени на дървата за огрев за отоплителен сезон 2022-2023 и за изготвяне на предложения за справяне с тези проблеми. Създаването на комисията беше в отговор на множеството сигнали за растящи цени и недостиг на дървата за огрев в много райони на страната. С оглед на това Временната комисия следваше да предложи конкретни решения за справяне с проблемите, свързани с недостига на дърва за оглед за отоплителен сезон 2022-2023 г. /БГНЕС