Депутатите ще обсъждат парите за пътните строители

Парламентът ще разгледа проекторешението за изплащане на парите на пътните строители, предаде репортер на БГНЕС.

Точката ще бъде разгледана първа, докато пред сградата на парламента започва втори национален протест на пътноподдържащите фирми.

По време на ресорната комисия във вторник, министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов заяви, че реалните разплащания могат да се очакват до максимум две седмици от постановяване на решението.

Беше разгледано предложението, което внесохме от ПП и ДБ, подкрепено от БСП, заедно с редакционни поправки бе прието от комисията. Предложението на ИТН всъщност народните представители се въздържаха и не беше подкрепено от комисията“, обясни председателят на комисията Настимир Ананиев. Той каза, че в комисия е прието това, което събра най-много подкрепа предната седмица 50% от сертифицираните ремонти, като 100% плащане за тези, които са за пътна маркировка, за мантинели и за пътни знаци. „Другите 50% от парите ще бъдат разглеждани вместо от комисията по противодействие на корупцията, ще бъдат разглеждани от регионална комисия като ресорна комисия. Тя ще излиза всъщност със становище на база на междуведомствения доклад, който проверява в момента всички договори. Тази междуведомствена комисия, която ще даде доклада е между МРРБ и МФ“, посочи той.

Депутатите ще подложат на първо гласуване промените в Закона за насърчаване на заетостта, с вносители Деница Сачева и група народни представители. Очаква се парламентът да разгледа на първо четене и промените в Закона за енергията от възобновяемите източници, както и промените в Закона за данък върху добавената стойност. Предстои още първо гласуване на промените в Закона за обществените поръчки и първо гласуване на Законопроект за българския език.

Депутатите ще решат и за създаването на Временна анкетна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства, свързани с подписания от правителството меморандум за 1 млрд. долара с GЕMCORP и IP3 CORPORATION.

Като точка първа за четвъртък е записано второ гласуване на промените в Закона за предучилищното и училищното образование. /БГНЕС