Депутатите ще разгледат отмяната на "златните паспорти"

Депутатите ще разгледат отмяната на така наречените "златни паспорти" на първо четене, предаде репортер на БГНЕС.

На вниманието на народните представители се предлагат три законопроекта за промени в Закона за българското гражданство. Един е на МС, а два на ДПС. От ДПС и Министерски съвет предлагат сходни промени по отношение на възможностите за придобиване на българско гражданство – т.нар. "златни паспорти". Законодателните им инициативи целят отмяната на тази възможност. В друг законопроект от ДПС предлагат в тримесечен срок ДАНС да извърши пълна проверка по всички преписки по придобиване на подобен тип българско гражданство.

Депутатите ще се занимаят и с второто четене на измененията в Закона за водите.

Целта на предложеното изменение и допълнение на Закона за водите е преодоляване на съществуващата нормативна празнота по отношение срока на действие на Плановете за управление на речните басейни и Плановете за управление на риска от наводнения, необходими за управлението на водите. По време на второто четене на законопроекта постъпи и предложение за прехвърляне на НИМХ към МОСВ, като окончателното решение ще бъде взето от пленарна зала.

Народните представители ще се занимаят с ратифициране на Тристранно споразумение за дарение между България, Босна и Херцеговина и Pfizer Inc. и BioNTech Manufacturing GmbH. Споразумението е за управлението и координацията на дарението на ваксина срещу COVID-19, разработена от Pfizer Inc. и BioNTech Manufacturing GmbH.

След тази точка Народното събрание продължава да се занимава с темата за коронавируса, като ще разгледа предложението на "Възраждане" за отмяна на зеления сертификат за достъп до сградите на Народното събрание. /БГНЕС