Депутатите захващат Закона за лечебните заведения

На пленарното заседание днес парламентът ще започне работа с обсъждане на новите промени в Закона за лечебните заведения, предаде репортер на БГНЕС.

Вносител на новите текстове е Министерски съвет, а част от тях имат за цел да облекчат регистрационния режим на лечебните заведения за извънболнична помощ и хосписите.

Предлага се и регламентирането на нов вид лечебно заведение, в която лекарски асистенти, медицински сестри или акушерки да осъществяват самостоятелно здравни грижи, манипулации и дейности, свързани с превенция и профилактика на болестите. Целта е създаване на възможност за самостоятелен избор на професионално развитие и извеждане от сивия сектор на този вид здравни услуги.

Законопроектът предвижда и механизъм стабилизиране на общинските лечебни заведения за извънболнична помощ и възможност за субсидиране на държавни и общински комплексни онкологични центрове от бюджета на Министерството на здравеопазването за медицинска експертиза, осъществявана от ТЕЛК.

В Закона за трансплантация на органи, тъкани и клетки се предлагат промени с цел увеличаване броя на донорите, въвеждане на иновативен метод за преодоляване на репродуктивни проблеми чрез трансплантация на матка, както и други мерки, свързани с намаляване на административната тежест. /БГНЕС