Депутатите захващат Закона за защита от шума

В първото за седмицата пленарно заседание депутатите ще разгледат на второ четене промените в Закона за защита от шума в околната среда, целящи ограничаване на вредното му въздействие, предаде репортер на БГНЕС.

Вносител на текстовете е Министерски съвет, а с новите разпоредби се предвижда издаване от Министерския съвет на наредба, която да определя изискванията за ниво на шум в жилищните и обществени сгради, както и в териториите, предназначени за жилищно строителство. С промените се въвеждат и по-строги изисквания към използването на озвучителни средства в откритите площи. Те трябва да са с монтирани автоматични регулатори, контролиращи нивото на звука така, че да не се допуска еквивалентно ниво на шум над нормативно определените гранични стойности.

С предложените промени се въвежда и забрана за дейности, създаващи шум в обекти, разположени в жилищни сгради и сгради със смесено предназначение за времето от 23,00 до 08,00 часа.

В рамките на пленарното заседание депутатите ще обсъждат още проект на решение за приватизация на обособена част от имуществото на „Пристанище Видин“, както и промени в Закона за съсловната организация на магистър-фармацевтите. /БГНЕС