Депутатите затягат правилата за получаване на партийна субсидия

На пленарното заседание в четвъртък парламентът ще разгледа на първо четене промените в Закона за политическите партии, с които се затягат правилата за получаване на партийни субсидии, предаде репортер на БГНЕС.

Законопроектът е внесен от Министерски съвет, а с него цели въвеждането на стриктна уредба за формирането, изчислението и изплащането на държавната субсидия за политическите партии и коалиции. Повод за законодателната инициатива стана оповестеното от „Шоуто на Слави“ журналистическо разследване, в което има информация за допуснати нарушения при определяне на партийната субсидия за 2018 г. От показаните там документи е видно, че субсидията за този период е следвало да бъде точно 32 128 844 лв., но вместо това партиите са получили 38 684 384, което е с около 6 519 540 лв. повече. Така на практика, вместо 11 лева на действителен глас, каквато е заложената в държавния бюджет партийна субсидия, няколко партии са получили 13,23 лв. Освен парламентарно представените ГЕРБ, БСП, „Обединени патриоти“, ДПС и „Воля“, от по-високата субсидия са се възползвали и партиите, които не са влезли в Народното събрание, но са преминали границата от 1% на последните парламентарни избори.

С промените се предвижда още преизчисление на годишната субсидия за периода от 26 май 2016 г. до влизането на закона в сила, а намалението да бъде за сметка на следващи траншове. При липса на такива обаче, разликата ще трябва да бъде възстановена от съответната партия.

Предложение за промени в закона са внесли и депутати от групата на „Воля“, които настояват държавна субсидия да получават единствено парламентарно представените политически сили.

В рамките на пленарното заседание в парламента ще бъде изслушан министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, който ще трябва да обясни какво е текущото състояние и какви са проблемите и перспективите пред трансплантационната дейност в България. /БГНЕС