Дербито ЦСКА - Лудогорец спуска завесата на "Българска армия"

Отборите на ЦСКА и Лудогорец ще се изправят един срещу друг в неделя, 10 декември, от 17:45 часа в дербито от 20-ия кръг на Първа лига, с който се слага край на есенния полусезон в първенството. Битката между основните претенденти за титлата ще бъде със специален исторически заряд, тъй като това ще е последният мач, който ще се изиграе на стадион "Българска армия". В дните след срещата ще започне разрушаването на 56-годишното съоръжение, след което и изграждането на новия дом на всички "армейци".

Мачът обаче има двойно голям залог, тъй като ще е с ключово значение в битката за титлата. При успех "червените" ще зимуват на върха, заедно с тима на Черно море, който има 45 точки след победата си над Славия в събота. Победа на ЦСКА ще значи и шест точки повече от 12-кратния шампион преди началото на пролетния полусезон, макар че "орлите" ще са с мач по-малко. От своя страна разградчани имат възможността да се изравнят с "червените" при успех на "Българска армия", като ще имат и мач аванс.

И двата тима са непостоянни от началото на сезона, като ЦСКА започна много слабо под ръководството на Саша Илич, което доведе до треньорска смяна и връщането на Нестор ел Маестро. Той също имаше тежък старт начело на тима, но след това стабилизира играта и "червените" започнаха да трупат победи, като те са отборът в най-добра форма в последните два месеца, макар че в последния кръг направиха равенство при гостуването си на Славия.

От своя страна Лудогорец редува изразителни победи с 4-5 гола разлика с нелепо изгубени точки. Това непостоянство коства работата на треньора Ивайло Петев, който донесе домашен дубъл на "орлите" през миналия сезон. Идването на Георги Дерменджиев за трети път в Разград наглед подобри нещата, но шампионите бяха попарени от Славия с 2:3 у дома наскоро.

Първият мач между двата тима през сезона завърши с победа с 3:0 за Лудогорец в Разград, но този път ЦСКА ще може да разчита на сериозно предимство - пълните до краен предел трибуни на "Българска армия" и допълнителната емоция от сбогуването със стадиона. Това бе подчертано и от легендата на "армейците" и българския футбол Христо Стоичков, който най-вероятно ще изглежда двубоя на живо. "Колкото и хора да дойдат, ще има много сълзи. Аз ще бъда един от тях, защото споменът си е спомен. Само след няколко дни този стадион няма да го има. Сигурно на мен след последния съдийски сигнал ще ми текнат сълзите", сподели Стоичков в социалните мрежи.

В неделя ще се изиграят още два мача от Първа лига. ЦСКА 1948 посреща Крумовград от 12:30 часа, а от 15:00 Ботев Пловдив е домакин на Хебър.

Пълна програма с мачовете от 20-ия кръг в Първа лига:

Събота, 9 декември

Локомотив София – Арда 0:1

Черно море – Славия 3:0

Ботев Враца – Левски 0:1

Неделя, 10 декември

12:30, ЦСКА 1948 – Крумовград

15:00, Ботев Пд – Хебър Пазарджик

17:45, ЦСКА – Лудогорец

Понеделник, 11 декември

15:00, Локомотив Пд – Пирин Благоевград

17:30, Берое – Етър. /БГНЕС