Дерипаска: Русия ще се изправи пред най-тежката си икономическа криза

Желязната завеса между Русия и Запада вече е спусната и Русия ще се изправи пред най-тежката икономическа криза, която ще надмине дори тази от 1998 г., но изход ще бъде намерен, смята руският предприемач и милиардер Олег Дерипаска.

"Никога досега не сме се изправяли пред такова предизвикателство, разбирам по-добре от всеки друг как е, какво е и какви са реалните възможности. Желязната завеса е вече спусната, това е факт... Очаква ни най-тежката икономическа криза. Можете да умножите кризата от 1998 г. по три, за да разберете мащаба. Ще се намери изход от тази криза, ако имаме опит и разберем какво се е случило. Все пак първата стъпка е да постигнем мир", заяви Дерипаска, говорейки на Красноярския икономически форум.

"Втората стъпка, която е много важна, е да проведем честна дискусия за това къде живеем, как живеем, при какви условия, кой какво командва и какви рискове носи. Разбира се, ще бъде важно да се поддържа населението. Тоест, аз съм голям противник на точно такъв най-жесток финансов натиск, то не е виновно за нищо. Напротив, необходимо е да се намали този натиск, да им се даде възможност да се огледат и да заемат позиция", смята бизнесменът.

Дерипаска нарече увеличението на основния лихвен процент на Централната банка на 20% скандален въпрос. "Можете ли да си представите ипотечен кредит в Братск при 22%? Това означава да спрете изграждането на бъдещето. Знаете ли как работят строителите сега? Какво представляват спестовните сметки и всичко останало", отбеляза Дерипаска.

Той предложи също така да се развие финансовата инфраструктура в Сибир.

"Държавните банки - след три седмици ще видим какво е останало от тях. И, разбира се, тази инфраструктурна независимост ще бъде много важна за сибирския регион, за собствените му финансови институции, още повече че ще бъде безсмислено да се ходи до Москва. Те трябва да бъдат декапитализирани", каза бизнесменът. /БГНЕС