ДеСантис прекрати предизборната си кампания, подкрепи Тръмп

Губернаторът на Флорида Рон ДеСантис, който някога беше водещ републикански съперник на Доналд Тръмп, приключи предизборната си кампания на 21 януари и даде подкрепата си за бившия президент.

Оттеглянето на ДеСантис, след месеци на отслабваща подкрепа, оставя само нископоставената Ники Хейли да стои между Тръмп и номинацията за кандидат на Републиканската партия за президентските избори в САЩ през ноември.

Във видеопослание ДеСантис заяви, че след второто си място миналата седмица на изборите в Айова не може да "поиска от нашите поддръжници да отделят доброволно време и да дарят средства, ако нямаме ясен път към победата. Съответно днес преустановявам кампанията си".

Решението беше взето по-малко от два дни преди първичните избори в Ню Хемпшир, където социологическите проучвания го показват далеч зад водещия Тръмп и бившия посланик на ООН Хейли.

"Ясно ми е, че мнозинството от републиканските първични гласоподаватели искат да дадат още един шанс на Доналд Тръмп", каза ДеСантис, като отбеляза, че е имал различия с бившия президент, особено по отношение на пандемията от коронавирус.

"Той има моята подкрепа, защото не можем да се върнем към старата републиканска гвардия от миналото или към преработената форма на затоплен корпоративизъм, която представлява Ники Хейли."

Миналия вторник Тръмп щурмува победата си в Айова. 51% от републиканските избиратели избраха два пъти обвинения бивш президент пред ДеСантис, който спечели само 21%, и Хейли с 19%.

Нито един кандидат не е губил надпреварата, след като е спечелил първите два щата, а Тръмп почти сигурно би обявил републиканската номинация за приключила с победа в Ню Хемпшир.

В изявление щабът му заяви, че за него е "чест" подкрепата на ДеСантис, и призова републиканците да се обединят зад него, отхвърляйки Хейли като "кандидат на глобалистите и демократите".

"Време е да изберем мъдро", се казва в изявлението.

В собственото си изявление Хейли предупреди, че Съединените щати "не са страна на коронациите".

"Досега е гласувал само един щат. Половината от гласовете й отидоха за Доналд Тръмп, а половината не ... Избирателите заслужават да кажат дали отново ще тръгнем по пътя на Тръмп и Байдън, или ще тръгнем по нов консервативен път", каза тя./БГНЕС