Десен премиер оглави Португалия

Десноцентристкият лидер Луис Монтенегро беше назначен за премиер на Португалия в сряда вечерта, но ще трябва да състави коалиционно правителство и да се бори с нарастващата крайна десница след малката победа на неговата партия на парламентарните избори.


51-годишният юрист и ветеран парламентарист наследява Антонио Коста от Социалистическата партия, който беше на власт от 2015 г. Неговият Демократичен алианс проведе кампания с обещания за стимулиране на икономическия растеж чрез намаляване на данъците и подобряване на ненадеждните обществени здравни услуги и образование, които бяха засегнати от стачки на учители и училищни работници срещу заплащането. Монтенегро ще представи новото си правителство следващата сряда, като то трябва да встъпи в длъжност на 2 април, каза новоизбраният лидер пред репортери след среща с президента Марсело Ребело де Соуса. Тяхната среща бележи края на процеса по избор на нов премиер.

Партията на Монтенегро победи действащата Социалистическа партия на изборите на 10 март, но спечели само 79 места, много по-малко от мнозинството в 230-местния парламент. Дори с подкрепата на малката пробизнес партия „Либерална инициатива“ , десният Алианс все още ще се нуждае от подкрепата на антиимиграционната партия „Чега“, за да достигне мнозинство от 116 места в събранието.

Засилващата се десница

Изборите бяха свикани, след като 62-годишният Коста неочаквано подаде оставка през ноември заради разследване за търговия с влияние, включващо претърсване на официалната му резиденция и арест на началника на кабинета му. Социалистите са втори на изборите с 28 процента от гласовете и 78 места в парламента.

Популистката партия „Чега“ отбеляза най-висок растеж в гласуването, като спечели 50 места, след като взе само 12 на последните избори през 2022 г. Така тази партия затвърдии позицията си в политическия пейзаж на Португалия.

Но Монтенего изключи формирането на коалиция с „Чега“, заявявайки, че той възнамерява да състави правителство на малцинството. Тази седмица лидерът на „Чега“ Андре Вентура предупреди за политическа нестабилност, ако Демократичният алианс продължи да отхвърля коалиция. Той дори заплаши да й се противопостави, ако Монтенегро откаже да започне преговори.


Преговори за бюджета

Съгласуване на държавния бюджет за 2025 г., чийто краен срок е есента, ще бъде първото изпитание за Монтенегро. Новият лидер на социалистите Педро Нуно Сантос заяви, че партията му ще се въздържи от свалянето на дясноцентристко правителство на малцинството, но предупреди, че ще гласува против първия бюджет. Сантос каза във вторник, че е готов да гласува поправка в бюджета за увеличаване на заплатите на учители, полицаи, медицински сестри и съдебни служители, но като цяло благоприятното гласуване от страна на Социалистическата партия е "практически невъзможно".

Новото правителство ще бъде "осъдено на преговори, защото това е съдбата на правителствата на малцинствата", каза пред АФП политологът Антонио Коста Пинто от Института по социални науки към Лисабонския университет. Но то не е непременно обречено да бъде нестабилно правителство, тъй като „никой от играчите няма интерес да предизвика криза“, добави той. В случай на политическа безизходица президентът Ребело де Соуса ще посредничи в преговорите.

Премиерът в оставка Коста каза, че няма да има "промяна" във външната политика на Португалия. „Дори „Чега“, за разлика от крайнодесните партии в други европейски страни, никога не е водила кампания срещу Европейския съюз или е използвала някакво евроскептично отношение“, каза Коста на последното си заседание на Европейския съвет в Брюксел. /БГНЕС, АФП

.