Десет държави от ЕС подкрепят развитието на ядрената енергетика

Правителствени служители от десет държави от Европейския съюз (ЕС) смятат, че е важно да се засили използването на ядрената енергия, за да се защитят европейските потребители от колебанията в цените на горивата. Това се посочва в съвместна статия, публикувана в понеделник на уебсайта на вестник Le Figaro.

От френска страна статията е подписана от министъра на икономиката, финансите и възстановяването Бруно Льо Мер и министъра-делегат по промишлеността в този отдел Агне Пание-Рюнаш. Те бяха подкрепени от премиерите, министрите на икономиката и министрите на енергетиката от Румъния, Чехия, Финландия, Словакия, Хърватия, Словения, България, Полша и Унгария.

Всички изразиха увереност, че ядрената енергетика ще защити европейските потребители от нестабилността на цените на енергията, „която в момента се наблюдава при ситуацията с газа“. "Повишаването на цените на енергията показва колко важно е за нас да намалим енергийната си зависимост от чужди държави възможно най -скоро. Ясно е, че напрежението в енергийните доставки ще зачести в бъдеще. В същото време не трябва да се увеличава вноса на неевропейска енергия “, подчертава изданието.

"Ядрената енергия играе решаваща роля за опазването на климата. В момента тя представлява около половината от европейското производство на електроенергия без въглероден диоксид", се казва в статията.

„Наложително е ядрената енергия да бъде включена в таксономията на ЕС [класификация на правно обвързващи инвестиционни критерии в списъка на мерките за опазване на климата] до края на тази година“, заявиха представители на десетте държави от ЕС. Очаква се Европейската комисия да приеме този документ през следващите месеци./БГНЕС