Десетки бягаха с Ирина Никулчина и олимпийския огън

Олимпийският огън пламна днес в Благоевград по повод рождения ден на Международния олимпийски комитет (МОК) и съвременните олимпийски игри, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

По традиция в Благоевград се отбелязва Международният олимпийски ден по повод решението за възобновяване на олимпийските игри, взето на 23 юни 1894 година.

„Инициативата е прекрасна, все пак става дума за здрав дух в здраво тяло, мечтата на всеки спортист е да участва на Олимпийски игри, където и самото участие е голямо постижение”, каза Ирина Никулчина.

Доц. Даниела Томова припомни, че Международният олимпийски ден се отбелязва в Благоевград от 1995 г., организиран от Олимпийския клуб, а от 2013 година се кани олимпийски медалист от този край, който да запали символично олимпийския огън.

„Олимпийският ден е в чест на създаването на МОК на 23 юни 1894 г. и се чества по целия свят, а всички участници получават сертификати, подписани от президента на МОК, в случая Томас Бах, както и от Стефка Костадинова – президент на Българския олимпийски комитет“, поясни Томова, член на Съвета на Националната олимпийска академия към БОК.

Щафетата с олимпийския огън поведе Ирина Никулчина – бронзов медалист в биатлона от зимната олимпиада в Солт Лейк Сити. С нея една обиколка на езерото в парк Бачиново пробягаха бивши и настоящите спортисти от Благоевград. /БГНЕС