Десетки хиляди полицаи охраняват местните избори в Делхи

Властите в Индия привлякоха около 60 000 полицаи за поддържането на реда в Националния столичен окръг Делхи (част от който е Ню Делхи) заради изборите в столичното законодателно събрание. Както съобщи днес информационната агенция ANI, допълнително по улиците ще патрулират 190 отделения на Силите на полицията от централния резерв (военнизирана полицейска структура).

По данни на агенцията по улиците и край избирателните участъци са съсредоточени 40 000 столични полицаи и 19 000 техни колеги, прехвърлени от други райони на страната. Мерките за сигурност сега са много повече от онези, които бяха взети на парламентарните избори през май 2019 г., когато по улиците патрулираха 47 отделения на полицията.

Властите се опасяват от безредици и сблъсъци след масовите протести през декември и януари в Ню Делхи, провокирани от гласуването на поправки към закона за гражданството, които предизвикаха обществено недоволство.

В местните избори трябва да гласуват 14 млн избиратели. Основата схватка за 70-те места в столичния регионален парламент ще се води между управляващата в града Аам адми парти (Партия на обикновения човек) и управляващата в страната дясна Бхаратия джаната парти (Индийска народна партия), предаде РИА-Новости. Освен това в борбата се включи и най-старата политическа партия в страната Индийски национален конгрес, който е лявоцентристки. Основната интрига при гласуването е дали главният министър на Делхи и лидер на Партията на обикновения човек Арвинд Кеджривал ще съхрани своя пост. /БГНЕС