Десетки хиляди сърби: Живеем в джунглата на Вучич, управлява ни клоун

Масови протести срещу режима на президента Александър Вучич се проведоха снощи в 25 града на Сърбия. Най-големият беше в Белград.

Традиционно в столицата множеството се събра пред Философския факултет. Пред събралите се граждани говори известният публицист Владимир Димитриевич. "В тази страна сме свидетели на чисто насилие - от проекта Белград във вода, до опожаряването на домовете на критиците на режима. Не трябва да забравяме, че единственото лекарство е правовата държава", каза Димитриевич и добави: Живеем в джунглата на Вучич с един клоун, който няма никакво чувство за хумор.

След това демонстрантите се отправиха към площад "Теразия". Там говори артистът Бранислав Лечич. "Никой не може да се пребори за нашата свобода - нито руснаците, нито американците, нито Брюксел. Сами трябва да се преборим за свободата си", каза Лечич и припомни, че на 9 март 1991 година сърбите са протестирали срещу цензурата по време на режима на сръбския диктатор Слободан Милошевич. "Имаме право да кажем собственото си мнение. Всяка национална медия е длъжна да предаде нашите послания. Хората трябва да разберат защо народът е по улиците и какво се говори тук", каза още известният сръбски артист. Лечич припомни, че "вълкът не пасе трева, защото има овце".

"Е, сега ние сме тези овце. Цял живот пасем трева за тези вълци. Тези кръвожадни зверове, които ни изпиха мозъка, душата, костите, кръвта, целия наш живот. И това нещо продължава 28 години", каза пред множеството Бранислав Вучич и добави: "Управляващите се държат точно по този начин. Те разделят народа, всяват страх. Искат да ни унижат, да ни обезсмислят - те се отнасят към нас като към овце за подстригване и за клане при нужда. Но няма да успеят. Когато народната съвест се разбунтува не ни е необходимо по-мощно оръдие - няма по-голяма сила от масовия протест и от солидарността".

Демонстрантите се събраха пред сградата на държавната Радио и телевизия Сърбия /РТС/, която блокираха. "Излезте навън, страхливци", скандираше множеството. Там имаше плакати с образите на Вучич и военния министър Вулин, преобразен като "Рамбо". Участниците "излъчиха" и една централна новинарска емисия. В нея бе оповестено, че в Сърбия са проведени протести в 110 общини. В тях са участвали над 150 000 граждани.

Протестите се провеждат от началото на декември, а повод за тях стана нападението срещу лидера на опозиционната партия „Левица“ Борислав Стефанович и двама негови приближени в Крушевац. /БГНЕС