Десетки хиляди изпращат папа Бенедикт XVI в последния му път

"Бенедикт прилича малко на баща ми, затова трябваше да му отдам почит", каза Кристина Гризанти, 59-годишна жена от Милано, която приветства "чистотата, откровеността и мекотата" на бившия папа.

В тълпата има и много германци, които отдадоха почит на първия германски папа от 1000 години насам, чието погребение се отбелязва в родината с камбанен звън на църковни камбани в цялата страна.

"Ние му дължим толкова много", каза 34-годишният Бенедикт Ротвайлер, който е дошъл от Аахен със семейството си. "Всъщност ние знаем твърде малко за Бенедикт. Той винаги е приемал всичко по начина, по който Бог го иска. Това е добър пример за нас, хората."

По приблизителни данни 195 000 души вече са отдали почитта си по време на тридневното полагане на венец в базиликата, съобщиха от Ватикана, а за погребението днес се очакват до 100 000 души.

Бенедикт ще бъде погребан в гробница в криптата под базиликата, където лежеше тялото на Йоан Павел II, преди да бъде преместено за беатификацията му през 2011 г. Той беше обявен за светец през 2014 г.

Бенедикт беше блестящ богослов, но разединителна фигура, която отчужди много католици с твърдата си защита на консервативната доктрина по въпроси като абортите. Осемте му години като глава на световната католическа църква бяха белязани и от кризи - от вътрешни борби във Ватикана до глобалния скандал със сексуалните посегателства на духовници и тяхното прикриване.

Когато се оттегли, Бенедикт заяви, че вече няма "душевните и телесните сили", необходими за тази задача, и се оттегли на спокойствие в манастир във Ватиканските градини.

Смъртта му сложи край на безпрецедентната ситуация двама "мъже в бяло" - той и Франциск - да живеят в малка град-държава. Твърди се, че той и Франциск, аржентински йезуит, се разбирали добре, но по-късните намеси на Бенедикт показаха, че той остава знаменосец за консервативните католици, които не харесват по-либералната позиция на наследника му.

Последният път, когато папа е председателствал погребението на своя предшественик, е през 1802 г., когато Пий VII води церемонията за Пий VI - но обстоятелствата са били много различни. Пий VI умира през 1799 г. в изгнание, като пленник на Франция, и е погребан във Валанс. Неговият наследник ексхумира тленните му останки и ги пренася в Италия, след което му устройва папско погребение в църквата "Свети Петър".

Много от 1,3-те милиарда католици по света се очаква да проследят погребението по телевизията и радиото.

В преобладаващо католическите Филипини църквите отслужиха заупокойни литургии за бившия понтиф, включително в катедралата Малолос край столицата Манила.

"Необяснимо е чувството, че съм свидетел на това", каза 67-годишната Чери Кастро, която е сред около 500-те души, събрали се за специалната церемония.

Португалия обяви национален ден на траур днес, а в Италия знамената ще бъдат спуснати наполовина на обществените сгради.

Около 1000 полицаи осигуряват сигурността на погребението, подкрепени от многобройни цивилни от италианската служба за гражданска защита, а над 1000 журналисти са акредитирани. Единствените официални делегации са от Германия и Италия. Но други високопоставени лица, сред които белгийският и испанският кралски особи, президентите на Литва, Полша, Португалия, Унгария, Словения и Того, премиерите на Чешката република, Габон и Словакия, присъстваха лично.

Многоезичната служба с латинска меса следва традиционните папски погребения с няколко промени в молитвите и четенията, за да се отрази статутът на Бенедикт като почетен папа.

Преди да бъде положен в криптата, кипарисовият му ковчег ще бъде поставен първо в цинков ковчег, а след това в дървен. По традиция в него ще бъдат поставени монети и медали, изсечени по време на папството му, както и писмен текст, описващ понтификата му, запечатан в метален цилиндър, който ще бъде поставен до тялото му. /БГНЕС, АФП