Десетки посрещнаха златната Ивет Горанова в София

Десетки посрещнаха златната медалистка от Токио 2020 Ивет Горанова на Летище София, предаде репортер на БГНЕС.

Ивет Горанова донесе първо олимпийско злато за България от 2008-а насам.

Сред посрещачите бяха обикновени граждани, председателят на федерацията по карате Алексей Петров, временният спортен министър Андрей Кузманов, треньори и много други. Горанова получи много букети, а хората на летището скандираха "Българи юнаци".

"Сега осъзнавам какво се е случило, като гледам колко гледам са щастливи всички. Поздравления на всички българи. Искам да поздравя също и другите момичета, които спечелиха медали и вярвам, че до края на Олимпиадата ще имаме поне още два медала. С една дума, България над всичко. В последния месец и половина силно вярвахме, че ще го спечелим, отидохме сигурни на 100% и показахме, че можем", каза Горанова.

С много години труд, тренировки, постоянство и всеотдайност. Наистина, последният месец бе обсебен от този златен медал и го постигна“, каза личният й треньор Ангел Ленков. Горанова допълни, че следващата й цел е Световното първенство през ноември.

Председателят на федерацията по карате Алексей Петров каза, че това постижение е уникално на фона на това, което се случва в държавата. „Очевидно успехът на Ивет е впечатляващ, бих казал грандиозен, сам по себе си той казва всичко. Зад тези резултати стоят много колективен труд, неимоверни усилия и всеотдаен труд на много хора. Трябва да ценим труда на хората, и в случая на нашите спортисти, ние ценим както нейния труд, така и на нашите колеги от другите федерации, така и на другите спортисти, които се класираха до този момент“.

Алексен Петров определи успеха на Горанова като "впечатляващ и грандиозен".

Мога да кажа, че те вдъхновяваха нас и аз мога да кажа само оттук-нататък „Успех на нашите спортисти в следващите два дни“. Трябва да се гордеем с техните постижения, трябва да порицавате всеки, който подценява тяхното представяне и казвам, че то е уникално на фона на всичко, което се случва в държавата“, завърши той. /БГНЕС