Десетки селища без ток в Северна България, възрастни хора бедстват

Десетки малки населени места в Северна България остават без ток, съобщиха за БГНЕС наши читатели. Само за района на Габровско става дума за над 20, сходно е и положението в другите области.

Над 30 стълба на ЧЕЗ-Разпределение са счупени сле падналия сняг в Западна България

На някои места токът е прекъснат вече повече от денонощие. Живеещите в тези малки селца са предимно възрастни хора, някои от тях със сериозни заболявания. Те са буквално изоставени и откъснати от външния свят, пленници по неволя на зимата.

БГНЕС се свърза с местния електроенергиен оператор Енерго про, който отговаря за снабдяването с ток на Североизточна и Централна Северна България. От там ни увериха, че се работи за отстраняването на повредите, но те са толкова много, че не е ясно, кога хората ще имат електричество.

Единствената им надежда е в дървата за отопление, които ги спасяват от мразовитата зима. Жена от севлиевското село Бериево, се оплака пред БГНЕС, че вчера е купила последните три свещи от смесения магазин и се надява, те да ѝ стигнат, докато дойде токът. Комуникацията с външния свят също е затруднена, защото интернетът е много слаб.

Междувременно от Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР) поискаха подробна информация от ЧЕЗ заради прекъснатото електроснабдяване в Ловешка област.

Общественият регулатор иска в кратък срок енергоразпределителното дружество да предостави изчерпателна информация за точния брой на клиентите на дружеството, времето, през което те са останали без ток, както и за предприеманите от дружеството мерки и конкретни срокове за възстановяване на нормалното електрозахранване.

След получаването на исканата информация, КЕВР ще прецени дали да назначи проверка на място.

БГНЕС припомня, че енергоразпределителните дружества, работещи на територията на цялата страна - ЧЕЗ, ЕВН и Енерго про, още в началото на есенно-зимния сезон дадоха заявка, че ще гарантират снабдяването с ток за клиентите им. /БГНЕС