Десетки сигнали за бомби изправиха на нокти полицията в Белград

Министерството на вътрешните работи на Сърбия потвърди появилата се по-рано днес информация за сигнали за поставени бомби по мостовете на Белград, както и в Националния музей.

По-рано агенция Бета съобщи, че на адреса на стадион „Вождовац” в Белград също е постъпило съобщение за поставена бомба, където за днес е насрочен мач между футболистите на „Вождовац” и „Партизан” от сръбската Суперлига.

„Партизан е в контакт с ФК „Вождовац“ и след направената от страна на МВР проверка и потвърждението, че мачът може да се играе, като началото му е отложено с няколко часа и ще започен в 20:30 ч.

Сигнал за бомба беше получен и в Комунално дружество "Белградски ВиК". Беше казано, че във всички производствени предприятия са монтирани взривни устройства, съобщиха от общинската администрация. „В съответствие със закона и разпоредбите за действие при подобни ситуации, "Водовод", съвместно с полицията, взе всички мерки за извършване на проверки и за продължаване на процеса на производство на питейна вода, каза заместник-кметът на Белград Горан Весич.

Весич посочи, че полицията е пристигнала на място и че извършва проверки на посочените обекти.

„Гражданите на Белград не бива да се притесняват, защото "Водовод" ще осигури непрекъснато водоснабдяване и при такива условия. Повече от ясно е, че страната ни, както и нашия град, е под организирана кибератака от неизвестен противник, чиято цел е да наруши нормалния живот в Сърбия и Белград, както и да ни попречи да направим независими и свободни решения относно нашето бъдеще. Белград ще направи всичко, което зависи от него, за да осигури нормалното функциониране на града и съм сигурен, че компетентните органи знаят как да определят кой води тази специална война срещу Сърбия и Белград”, каза Весич.

Получени бяха сигнали за бомби на Бранков мост, мост Газела, Нов железопътен мост, както и на Панчевачкия мост.

Получен беше и сигнал за поставена бомба в търговски център "Стадион" в Белград.

Върховната прокуратура в Белград съобщи, че се работи усилено за разкриване на извършителите на престъпни деяния във връзка с фалшиви съобщения за бомби, които ежедневно пристигат на голям брой адреси в Белград и в други градове в Сърбия, съобщиха днес "Новости". Служители на МВР в сътрудничество с Прокуратурата за организирана престъпност и Върховната прокуратура в Белград интензивно разследват тези случаи. Участва и Специалният отдел за високотехнологична престъпност на ВКП Както се посочва, поради големия брой сигнали за бомби всички налични средства на подразделенията на МВР за борба с диверсията са ангажирани с проверка на съоръженията и институциите, до които са изпратени сигналите.

БГНЕС припомня, че рано тази сутрин около 97 основни училища в Белград, както и някои средни училища, са получили сигнали за бомби. Проверката на МВР е установила, че сигналите са фалшиви.

Родителите са получили съобщения да не водят децата си на училище и в тях не са провеждани учебни занятия. /БГНЕС

Белград / Сърбия