Десетки убити при стрелба в американски град

Най-малко 22 души са били убити при стрелба в град Люистън, Мейн.

Според телевизионния канал Фокс нюз престъпникът е открил огън на три места - в ресторант, магазин и развлекателен център. Стрелбата може да бъде извършена едновременно от двама престъпници, възможно е единият вече да е задържан. Информацията е предварителна и потвърдиха, че загиналите са достигнали 22, а още около 30 души са ранени.

Телевизия NBC съобщи от своя страна, че броят на жертвите може да достигне 60. Според нейните данни броят на загиналите при този инцидент е почти равен на средния годишен брой на жертвите на убийства в целия щат: 29 души са били убити в Мейн миналата година, и 20 през 2020 г. "В града има активна стрелба. Органите на реда ви молят да останете вкъщи със заключени врати ..., разследване се провежда на две места", каза местната полиция в публикация във Facebook. Тя не разглежда случая като терористичен акт. Люистън се намира на около 60 километра северно от най-големия град в щата Мейн - Портланд.

Президентът Джо Байдън е информиран за инцидента.

Властите публикуваха снимка на 40-годишният Робърт Кард, когото обаче не определят като заподозрян, а като лице, към което се проявява интерес във връзка със стрелбата. Полицията предупреди, че той е въоръжен и изключително опасен и посъветваха гражданите да не го заговарят, а да сигнализират веднага на спешния телефон 911.

От офиса на ФБР в Бостън съобщиха, че агенцията е "готова да окаже всякаква помощ при разследването на инцидента с масовата стрелба в Левистън". /БГНЕС