Много жертви и ранени след труса, спасителните действия в Турция продължават

Броят на жертвите при земетресението в Западна Турция се увеличи до 20 души, а на ранените - повече от 800 души, съобщи турската агенцията за извънредни ситуации и природни бедствия.

Снимка от Измир. ЕПА/БГНЕС

Мощното земетресение с магнитуд 6,6 разтърси Западна Турция снощи. Американската служба за геоложки проучвания обаче съобщи, че трусът е бил с магнитуд 7,0 по скалата на Рихтер, а епицентърът му е разположен на 14 километра от гръцкия град Карловаси на остров Самос.

Снимка от Измир. ЕПА/БГНЕС

Трусът причини щети огромни щети в Измир и на близките гръцки острови.

Две деца - тийнейджъри, са сред загиналите на гръцкия остров Самос. Те са загинали при срутване на стена, докато са се връщали от училище, а 20 други са ранени, съобщават медиите.

Снимка от Измир. ЕПА/БГНЕС

Турският президент Реджеп Таийп Ердоган заяви, че солидарността на Анкара и Атина пред лицето на бедствието, засягащо двете страни, е „по-ценна от много неща в живота“.

Кметът на Измир Тунк Сойер заяви пред CNN Turk, че 20 сгради са се срутили, като служители са насочили усилията си за спасяване върху 17 от тях.

Цяло нощ хората бяха навън и прекараха нощта в палатки или в заведения, по пейки, завити с одеала и само с дрехите на гърба си.

Болница в Измир изкара част от пациентите си на улицата - все още в болнични легла и на системи - като предпазна мярка.

Доброволци и спасители с кучета използваха верижни триони, за да се опитат да си пробият път през развалините.

Губернаторът на региона заяви, че 70 души са били извадени живи още снощи.

Цяло нощ хората бяха навън и прекараха нощта в палатки или в заведения, по пейки, завити с одеала и само с дрехите на гърба си.

Гърция и Турция са разположени в една от най-активните земетръсни зони в света. Двете Балкански страни имат лоши отношения в исторически план, въпреки че са членове на НАТО. Но земетресението предизвика спад в напрежението между тях след като лидерите на Турция и Гърция, както и техните външни министри си размениха съобщения на солидарност.

"Каквито и да са нашите различия, това са моменти, когато народите ни трябва да бъдат заедно", написа Мицотакис.

„Благодаря, господин министър-председател“, написа в отговор президентът на Турция Ердоган. "Това, че двама съседи проявяват солидарност в трудни времена, е по-ценно от много неща в живота."

Държавният департамент на САЩ приветства тези дипломатически жестове и намаляването на напрежението между Атина и Анкара. /БГНЕС