Десислава Алексиева: Трябва ни ясна стратегия за насърчаване на четенето

Насърчаваме четенето най-често с личния си пример, със стимулиране от най-ранна възраст, със създаване на среда – домашна, в детските гради, след това в училище, където има място за книги и за четене. България трябва да има ясна стратегия за насърчаване на четенето. Това каза пред БГНЕС Десислава Алексиева от Асоциация "Българска книга".

По думите ѝ е изключително важно когато децата достигнат до училищна възраст да има училищна библиотека, която те да споделят със съучениците си.

„Четенето на общи книги създава усещане за общност, провокира емоции, дава възможност за дискусия. Затова е изключително важно ние да имаме ясни стъпки, ясна стратегия в България за насърчаване на четенето и подпомагането на книгите, за да може наистина, когато погледнем след 20 години и да кажем: Да, резултатите са налице, нашите деца четат повече”, категорична е Алексиева.

Десислава Алексиева, която е и собственик на книжарница, е категорична, че любовта към книгите се насърчава от най-ранна възраст. „Аз си позволявам винаги да цитирам едно изречение, че всъщност читатели се възпитават в скута на родителите. Така, че нашият пример като родители, като хора, които отговаряме за нашите деца и тяхното развитие е изключително важна“, подчерта тя.

По думите ѝ, винаги трябва да се избират заглавия, които са подходящи за възрастта на детето – такива, които знаем, че ще му харесват. Тя посочи, че има много изследвания по въпроса за коя възраст какви книги са подходящи, какви илюстрации и е хубаво родителите да се информират и да са наясно какво да очакват.

„Много често родителите казват: Моето дете е на година и половина, седи минута-минута и половина и след това се разсейва. Всъщност, истината е, че това е нормално, защото диапазонът на внимание на тази възраст е точно тази минута и половина максимум. Така, че ние можем да очакваме, че това е краткото време за четене, другото време е за игра, взаимодействие с книгите – изключително важно е от най-ранна възраст да показваме на децата, че всъщност книгата не е само текст, особено детската книга – в нея има и илюстрации, има неща, с които може да се взаимодейства”, подчерта тя.

Алексиева посочи, че никой не може да устои на конкуренцията на устройствата, но това за което те се борят е книгата да остане като важна част от ежедневието на децата. „Знаем изключително добре, че четенето за удоволствие е това, което дава след това добри академични резултати. Тоест, ако ние искаме детето да се развива интелектуално, е важно да инвестираме това време в четене – първоначално ние като родители, а след това да продължим с четенето дори и когато децата четат самостоятелно”, подчерта тя.

Според нея не е непременно само четящи родители да могат да възпитат четящи деца, но личният пример е нещо изключително важно. Тя обясни, че ако се върнем три поколения преди нас – на нашите прабаби и прадядовци четенето не е било повсеместно разпространено умение и въпреки това имаме много примери на хора, които не са можели да четат, но са възпитали четящи деца.

„Примерът, който давам обикновено е за един баща, който е бил неграмотен, който обаче е стимулирал децата си да четат като ги е провокирал те да четат на него. Така те завинаги са обикнали книгите и четенето“, каза Алексиева.

В събота, 2 април - Международният ден на детската книга, стартира XI-то издание на националната кампания в подкрепа на четенето „Походът на книгите”. Походът през 2022 година ще продължи на 23 април, когато отбелязваме Международния ден на книгата и авторското право.

Инициативата е част от мисията на Асоциация „Българска книга” за подкрепа на грамотността, културата и образованието. Целта на кампанията е да повиши интереса към четенето на книги сред децата и юношите, както и да информира обществото като цяло по отношение на темата за грамотността сред най-малките. Дигиталната платформа на събитието тази година позволява включването на деца от цялата страна и от чужбина.

Участници в „Походът на книгите“ отново ще бъдат известни българи, които ще се срещнат с децата на живо и онлайн, за да им прочетат откъси от любимите си детски книги, като по този начин мотивират най-малките да четат. В тазгодишното издание са поканени да четат политици и журналисти, а сред потвърдилите до момента са: еврокомисарят по „Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж“ Мария Габриел, вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова - патрон на събитието, заместник-председателят на народното събрание Кристиан Вигенин, вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова, министърът на културата Атанас Атанасов, министърът на образованието и науката акад. Николай Денков, заместник-кметът на Столична община Мирослав Боршош и др.

„Походът на книгите“ се организира всяка година от Асоциация „Българска книга“ в партньорство със Столична библиотека, фондация „Детски книги“, Българската библиотечно-информационна асоциация, фондация „Глобални библиотеки“ - България, Национално сдружение на общините в Република България (НСОРБ), Регионално управление на образованието София-град, Министерството на образованието и науката, съобщиха вече организаторите. /БГНЕС