Десислава Минчева: Светлин Русев създаде направление, което го отличаваше от всички останали

Светлин Русев създаде някаква школа, някакво направление, нещо, което го отличаваше от всички останали. Това каза в интервю за БГНЕС Десислава Минчева, куратор на изложбата „Писмо…“ в Галерия „Арте“, посветена на Светлин Русев.

Тя обясни, че името на изложбата – „Писмо…“, всъщност е първата дума от заглавието на стихотворението „Писмо до Светлин“ на Константин Павлов, което написано за художника, тъй като двамата са били много близки приятели.

„Събрахме се един тесен кръг от приятели, които приживе бяхме заедно, почти в целия си съзнателен живот, с него. И така се случи тази изложба“, заяви Минчева. Тя подчерта, че Светлин Русев приживе винаги е правил изложби на 14 юни – рожденият му ден. „И сега, като го няма, ние всяка година правим някаква изложба, дали с негови неща, или дали в памет негова… И сега за първи път се събираме приятели, които да направим нещо като посвещение към него“, сподели кураторът на „Писмо…“.

В изложбата, посветена на големия български художник, са включени два портрета от Десислава Минчева. „Снощи довърших последния“, уточни тя. „Значи много е трудно. Първо, той е труден. Второ, нали всеки път си представяш, че седи и ти се смее някъде отгоре, и с пълно основание. Абе, така, имах голямо желание. Никога не съм го правила. Мисля, че таман започвам да напипвам някакви неща, да видим дали някой ден ще излезе по-добро. Просто исках да някакъв разговор с него“, сподели художничката.

На въпроса какъв човек беше Светлин Русев, тя отговори: „От всички нас тук ще чуете само хубави неща и те са абсолютно искрени. И съм го казвала и преди – каквото и да говорят хората, хората говорят каквото им падне, абсолютно безотговорно, даже без да го познават, аз ще ви кажа, че просто ми е все едно и че това, което той направи, ама в обществен план, като художник, като преподавател и като приятел, е нещо, което не мога да сравня с нищо друго в момента и мисля, че няма и да се появи нещо подобно. Изключително широкоскроен човек, с изключително уважение към предишните поколения – и художници, и хора.“

По думите ѝ Русев е бил много взискателен като учител. „Ако някого наистина смятам за учител, това е той. Въпреки, че съм от семейство на художници, те със сигурност освен генетично, са ми дали и много уроци, но истинският ми учител, в крайна сметка, е той. Така, че аз мога само да имам искрена и много дълбока благодарност към това, което се е случило в годините“, каза Минчева.

„Работата е, че той създаде някаква школа, някакво направление, нещо, което го отличаваше от всички останали. Дали ще прави натюрморт, дали ще е пейзаж, огромните му композиции според мен са при всички случаи това, което е нещо изключително, които се намират по големите галерии, музеи. Но в същото време имаше и мънички, камерни неща, които са с невероятни качества“, сподели кураторът на изложбата.

Минчева разказа, че на предишната изложба, посветена на Светлин Русев, тя и колегите ѝ са имали желание да включат картината „Самуиловите воини“, но тази задача се е оказала непосилна, защото творбата на Русев е огромна и е трябвало да се реставрира на парчета. „Неща от този характер имам предвид, че са нещо, което вече нито някой прави, нито ще прави, това мога да кажа“, заяви художничката, като подчерта, че „техниката му е всеизвестна“.

Светлин Русев е най-известен с картините си, нарисувани с маслени бои. „Сега друг е въпросът, че той бъркаше едни смеси. Едно време бялата боя, която се продаваше, не беше най-качествената. Някои неща са малко пожълтели. Някои неща от по-старите. Но това са поправими дефекти. Той си рисуваше маслени бои и рисунки акварел. Техниката не е нещото, което го прави уникален. Много хора рисуват с бои, ама въпросът е как“, категорична е Минчева. Това, което прави Светлин Русев уникален според нея са „характерът, личността, възможностите“.

„Базови умения, които, за съжаление, и те се губят в днешно време. Аз преподавам все пак в Академията. С Ивайло Мирчев водим ателието на Светлин, де факто до ден-днешен. И виждам как поколенията се променят и как все по-малко хора се интересуват от това, да кажем, от което ние сме се интересували или пък това, което сме правили“, сподели тя. Според нея това се получава, защото „времето се смени“. По думите на Минчева изкуството вече не е онази толкова престижна професия, от която се печелят добри пари, с които творците да успяват да покриват своите нужди. „Едно време все пак имаше много галерии, много откупки, човек можеше нормално да живее от това, което прави. Сега вече изобщо не е така. Разчиташ на някаква случайност. И хората се демотивираха. До голяма степен е това, извън целия хаос и ужас на битието ни“, каза още Десислава Минчева.

Тя подчерта, че гостите, които присъстват на откриването на изложбата, са „при всички случаи приятели на Светлин“, но „има и колекционери“. Сред истинските приятели на Светлин Русев са Ангел Станев, Валентин Старчев, Донка Павлова, Емил Попов, Ивайло Мирчев, Иван Русев, Иван Славов, Кирил Мескин, Милко Божков, Станислав Памукчиев и други.

Експозицията „Писмо…“, включваща живопис и скулптура, ще остане в Галерия „Арте“ до 30 юни включително, като събитието е организирано с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“. /БГНЕС