Десислава Танева е новият министър на земеделието

Със 121 гласа „за“ и без дебат в пленарната зала депутатите гласуваха оставката на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов и избраха Десислава Танева за негов заместник, предаде репортер на БГНЕС.

Порожанов се оттегли от поста си след като в началото на месеца прокуратурата стартира разследване срещу него заради скандала с къщите за гости, за които има съмнения, че са изградени чрез неправомерно усвояване на евросредства. Порожанов бе призован на разпит и по наказателното дело срещу бизнесмена Миню Стайков, за когото държавното обвинение твърди, че дружества, свързани с него, са получавали неправомерно средства от земеделски европейски програми.

Така по предложение на министър-председателя, на министерския стол ще седне Десислава Танева, която досега беше депутат от ГЕРБ и оглавяваше земеделската комисия в парламента. Танева бе министър на земеделието и храните във втория кабинет на Борисов, а към момента е начело и на областната структура на партията в Сливен.

Нейната кандидатура бе представена от парламентарната трибуна от вицепремиера Томислав Дончев, който заяви пред депутатите, че в годините Десислава Танева се е утвърдила като експерт в областта на земеделието.

Новоизбраният земеделски министър положи и задължителната клетва.

В кулоарите на парламента Танева заяви, че ще има промени в екипа на Министерството на земеделието, храните и горите.

Всички решения, които има да се взимат по отношение на екипа на министерството, ще се дискутират в управляващата коалиция, и ще се работи съвместно по тях. Имам определени виждания за работата си и ще ги защитя, допълни Танева. Няма да правя разследване на своя предшественик, сега е важно министерството да не спира да работи. Първата работа на новия министър е да се стартира работа по директните плащания на земеделците. Това е най-тежкото министерство, защото над 100 хил. души се занимават със земеделие, животът в селата изцяло зависи от него, а и сме поели ангажименти по изпълняване на европейски програми, допълни Танева.

В момента сме в пика на предизборната кампания и очаквам нападки отвсякъде. Нямам от какво да се притеснявам, всичките ми доходи са декларирани; 14 години работя в частния сектор, знае се къде живея, а и след влизането ми в политиката нямам големи придобивки, съобщи новият министър.

Зам.-председателят на ДФ „Земеделие“ Иванка Багдатова-Мизова, заради която премиерът Бойко Борисов прие оставката на Румен Порожанов вчера, ще се раздели с поста си, допълни Танева.

БГНЕС припомня, че последната рокада в кабинета „Борисов 3“ бе само преди малко повече от месец, когато оставката си депозира министърът на правосъдието Цецка Цачева, а мястото и бе заето от Данаил Кирилов. В настоящото правителство с постовете си се разделиха още министрите проф. Николай Петров, Ивайло Московски, Николай Нанков, Валентин Радев и вицепремиерът Валери Симеонов.

Коя е Десислава Танева?

Десислава Танева е родена на 9 юни 1972 г. в Сливен. Висшето си икономическо образование придобива в Университета за национално и световно стопанство, а през 1997 г. заема длъжността „изпълнителен директор“ на частно търговско дружество. От самото учредяване на ГЕРБ е областен координатор на партията в Сливен, а за периода 2007 – 2009 г. е председател на Общинския съвет в града.

През 2013 г. Десислава Танева води листата на ГЕРБ в Сливенския избирателен район, избрана е за депутат и оглавява земеделската комисия в 41 Народно събрание. Заема поста на министър на земеделието в кабинета „Борисов 2“ до началото 2017 г., но след предсрочните парламентарни избори отново се връща като депутат от ГЕРБ. /БГНЕС