Десницата в Испания избира умерен лидер

Испанската опозиционна Народна партия (ПП) избира днес Алберто Нунес Фейхо за лидер с надеждата, че спокойният, опитен и умерен политик с прагматични възгледи ще върне дясната формация на власт.

След като 13 години управляваше провинция Галисия в северозападна Испания с впечатляващ опит от четири абсолютни мнозинства, партията се надява 60-годишният да успее да наложи регионалния си успех на национално ниво. „Дойдох тук, за да спечеля и да управлявам“, каза той на делегатите в петък на двудневна партийна конференция в южния град Севиля, която се очаква да го избере.

Лидерът на Галисия е единственият кандидат за поста на Пабло Касадо, който беше отстранен след остър вътрешен спор с една от изгряващите звезди на партията. Когато пое поста шеф на ПП през юли 2018 г., Касадо беше млад хардлайнер, който обеща да вдъхне нов живот на партия, затънала в корупция и спадащо влияние. Но едва четири години по-късно, 41-годишният лидер бе оставен да се бори за политическото си оцеляване след публична конфронтация с Изабел Диас Аюсо, чийто успех като регионален лидер на района Мадрид дискредитира силно слабото му лидерство. В петък Касадо обяви на конференцията, че се отказва от мястото си в парламента и напуска всички "отговорни позиции" в ПП. „Най-добре е да се отдръпна“, каза той.

Двама бивши премиери на ПП също говориха на двудневната среща: Хосе Мария Аснар, който беше премиер между 1996-2004 г., и Рахой, който заемаше поста между 2011-2018 г. И двамата призоваха членовете на партията да се обединят около Фейхо. /БГНЕС, АФП

Тагове: