Десетки хиляди в защита на Навални, над 2000 ареста и побой с полицейски палки

Полицията се сблъска бурно с протестиращи в Москва и арестува над 2 000 демонстранти в градовете в цялата страна днес, в протест срещу управлението на Кремъл и с искане освобождаването на опозиционния лидер Алексей Навални.

Мониторингът на OVD-Info съобщи, че полицията е задържала поне 2 131 демонстранти на протестите, проведени в десетки градове, при 795 ареста в столицата Москва.

Десетки хиляди излязоха в цяла Русия, след като Навални призова своите привърженици на протест тази седмица след задържането му на московско летище при пристигането си от Германия, където се възстановяваше от почти фатално отравяне с нервно-паралитичния агент "Новичок".

Протестиращите заляха площад "Пушкин" в централната част на Москва и близките улици, засипвайки тежко въоръжената полиция за борба с безредиците със снежни топки, но голям брой бяха задържани и бити от правоприлагащите органи с палки, сред тях голям брой младежи и непълнолетни.

Протестиращите тръгнаха към Кремъл, преди да се разпръснат в центъра на града.

Сред близо 800-те задържани в столицата бяха съпругата на Навални Юлия Навални - която по-късно беше освободена - и известната активистка Любов Собол. Няколко сътрудници на Навални бяха глобени и затворени в навечерието на протеста.

Журналистите на АФП, свидетели на тежко ранени протестиращи, оцениха тълпите в Москва на около 20 000 души, а на над 10 000 във втория по големина град Санкт Петербург. Тези данни предполагат, че днешните митинги са най-големите в Русия от поне 2019 г., когато привържениците на Навални се събраха в Москва и други градове, за да поискат свободни местни избори.

Националните протести днес се разглеждат като лакмус за способността на опозицията да се мобилизира преди парламентарните избори по-късно тази година, въпреки засиления натиск на Кремъл върху критиците.

Задържането на Навални миналата седмица предизвика остро осъждане от западните страни, а американското посолство в Москва днес обвини руските власти в "потискане" на правото на демонстрантите на мирен протест. Руското външно министерство отвърна на удара, като заяви, че американски дипломати са публикували протестни маршрути преди демонстрациите и ги обвини в насърчаване на "марша на Кремъл".

"Американските колеги ще трябва да обяснят", написа говорителката Мария Захарова във Фейсбук.

По-рано днес хиляди излязоха на улиците в Далечния изток, Сибир и Урал, включително Хабаровск, Новосибирск и Екатеринбург, въпреки минусовите температури и предупрежденията на полицията за бързи репресивни действия.

В Санкт Петербург, където полицията задържа близо 300 демонстранти, 20-годишният Алексей Скворцов заяви пред АФП, че вече не иска да живее в "диктатура".

"Хората са уморени от Путин", каза той.

В Якутск на юг от полярния кръг протестиращите се изправиха срещу студа и се събраха при температури от минус 50 градуса по Целзий.

Няколкостотин души присъстваха на про-Навални митинги и в балтийските държави Литва и Естония.

Навални, който е държан в затвор с висока степен на сигурност в Москва, благодари на привържениците си в навечерието на митингите, като каза, че вярва, че навън има "добри хора".

Набързо организиран съд в понеделник го затвори за 30 дни за предполагаемо нарушаване на условията за условно освобождаване.

На плакати и в скандирания протестиращите днес се позоваха на разследване, публикувано тази седмица от Навални, за богат имот в Черно море, за който се твърди, че е собственост на Путин. Двучасовият доклад е гледан повече от 70 милиона пъти в YouTube.

Руският медиен надзор предупреди онлайн платформите да не насърчават непълнолетните да участват в митингите или рискуват солидни глоби.

44-годишният Навални стана известен преди десетилетие и се превърна в централната фигура на руското опозиционно движение, водещо мащабни улични протести срещу корупцията и изборните измами. /БГНЕС