Деца пяха, танцуваха и рисуваха по случай 1 юни

Празник под мотото „Нека всеки ден да бъде първи юни“ се проведе пред и в Столичната библиотека. Дъждът не уплаши децата, които пяха, танцуваха, рецитираха стихотворения, а някои рисуваха заедно с художника Иван Яхнаджиев. Той им предостави незавършени свои картини, които децата трябваше да оцветят.

Председателят на Държавната агенция за закрила на детето д-р Елеонора Лилова каза пред БГНЕС, че днешният 1 юни е по-различен от предходните и всички ние заедно с децата трябва да поставим на първо място здравето си.

„По-различното днес е, че трябва да си дадем още повече оптимизъм отколкото в предходните години, защото преживяхме трудни моменти с пандемичния период и все още не сме излезли от него“, заяви тя.

Председателят на ДАЗД обясни, че празникът минава под мотото „Нека всеки ден да бъде първи юни“.

„Този празничен ден е много щастлив за всички деца. Те имат много забавления, отделяме им специално внимание и получават нашата безрезервна обич. Затова нека от днес да бъдем още по-добри с децата и да правим всичко по силите си да има един по-добър свят за тях, още по-добра България за нашите деца“, призова д-р Лилова.

Тя подчерта, че празникът протича едновременно в няколко града и затова са организирали стрийминг от 9 града, от които ще разберат какво искат децата и защо на този ден се чувстват толкова щастливи.

д-р Елеонора Лилова

В отговор на въпрос на БГНЕС, председателят на агенцията коментира, че броят на децата, растящи без родители се увеличава всяка година.

„На националната телефонна линия за деца имаме сигнали за изоставени деца всеки месец. Те не са много, но всяко едно дете е важно. Нека всяко едно дете в България да имам мама и тате, да расте в дома си и да няма изоставени деца“, заяви тя и обясни, че тази тенденция се наблюдава заради задълбочаващата се социално-икономическата криза и добави, че тук ролята на държавата е да подкрепи по-адекватно и навреме родителите, които са изпаднали в безизходица, за да не прибягват до решението да се разделят с децата си.

В отговор на друг наш въпрос д-р Лилова каза, че твърдо застават зад изграждането на Национална детска многопрофилна болница и вярват, че тя ще стане факт у нас.

1-ви юни е празник и за художника Иван Яхнаджиев, който призна, че отдавна се е вдетинил и детството никога не си е отивало от него.

„Децата са по-добри. Освен това, ако гледаме рисунките на децата, те не искат да живеят нашия живот. Те искат един слънчев свят. Те никога не рисуват нашите проблеми и мисля, че ако политиците повече гледаха детските рисунки може би щяха да разбират този свят по-добре“, посочи Яхнаджиев разликите между възрастните и децата.

По думите на 11 годишния Мартин Макавеев само децата разбират изкуството на художника с шапка и голяма усмивка. И като на празник, Мартин си пожела да стане най-добрият футболист, по-добър даже от Меси. За целта днес е получил подарък - нова футболна топка.

„Мечтая всичко да е като на филм, всичко да става така, както искам“, сподели той. /БГНЕС