Децата и ваксините срещу коронавируса

Все още няма ваксина срещу коронавирус за деца, но вече има противоречия. Трябва ли децата да бъдат ваксинирани изобщо? Какво мислят по този въпрос родителите и лекарите в Германия, разкрива „Дойче Веле“.

Локдаунът в Германия е удължен до края на март. Но вече са предприети първите стъпки към разхлабването на мерките. Така например, бяха отворени училища, макар и не всички и не на 100%. Едва учениците от началното училище се върнаха в училище когато Института „Робърт Кох“ (RKI) обяви, че откритата във Великобритания мутация на коронавируса може да е причина за ускоряване на разпространението му в детските градини. А общият брой на инфекциите при деца под 15 години нараства. Но училищата току-що се отвориха! И вече започна дискусия, че децата могат да допринесат значително за разпространението на инфекцията ...

За Йоханес Лиезе, ръководител на Катедрата по инфекциозни болести и имунопрофилактика в педиатрията в Университетската болница във Вюрцбург, това не е изненадващо. „Ако отворим детски градини и училища, тогава броят на случаите на инфекция също се увеличава“, казва германският специалист.

Ето защо не е изненадващо, че въпросът е назрял: ще бъдат ли ваксинирани децата срещу коронавирус? Решихме да проучим настоящата ситуация.

Първото и най-важно нещо, което трябва да се каже, е, че в Германия все още няма ваксини срещу коронавирус за деца. Институтът "Робърт Кох" (RKI) информира: "Ваксините все още са достъпни само за възрастното население, тъй като те все още не могат да бъдат тествани за ефективност и безопасност при ваксиниране на деца." Ефикасността и безопасността са две ключови думи, които се срещат при изследването на ваксинацията като цяло и по-специално на децата. Ясно е, че поради етични причини производствените компании не могат да включват деца в своите клинични изпитвания на ранен етап, още повече, ако сертифицирането се извършва с толкова бързи темпове. Ето защо просто не може да има ваксина срещу коронавирус за деца.

Институт „Пол Ерлих“ за ваксини и биомедицински лекарствени средства, отговаря за регистрацията и мониторинга на ваксините в тази област. Ето как те коментират ситуацията със сертифицирането на ваксините и тяхното използване за деца: "Ваксините са одобрени за възрастовите групи, за които са налични резултатите от клиничните изпитвания. Ваксината „BioNTech“ е одобрена за употреба от 16-годишна възраст , „Moderna“ от 18-годишна възраст. За по-нататъшно разпространение на лицензи за използване на ваксини за деца и юноши са необходими подходящи клинични изпитвания. И те ще бъдат проведени. "Дойче Веле“ потвърждава информацията, че Европейската агенция по лекарствата (EMA) се затруднява да назове реални срокове за това. Провеждат се клинични изпитвания с две ваксини. Остава да видим кога ще бъдат налични резултатите. Очаква се първите резултати да бъдат получени за възрастовата група над 12 години.

Готови ли са германските лекари да ваксинират деца срещу вируса SARS-CoV-2? Херман Йозеф Кал, детски кардиолог и официален представител на Германския съюз на педиатрите, заяви в интервю за „Дойче Веле“:“ С удоволствие бихме започнали ваксинирането на децата, но на този етап това е невъзможно поради липсата на резултати от съответните изследвания, поради което настояваме фирмите да включат децата в своите изследвания възможно най-скоро".

В своята медицинска практика в Дюселдорф детски лекар напоследък често чува същия въпрос от родителите: „Кога най-накрая ще се появи ваксина за деца?“ Германският педиатър отговаря: "Можем да започнем ваксинация само когато ваксините бъдат одобрени от Постоянната комисия за ваксинация (Stiko) за определена възрастова група. Ние наистина искаме това да се случи в обозримо бъдеще. И една от причините, разбира се, е, че имаме деца с хронични заболявания. Бихме искали, ако можехме да ги ваксинираме. " Като кардиолог той мисли за своите малки пациенти, родени със сърдечен дефект: „Мога да си представя, че когато се заразят с ТОРС-CoV-2, протичането на болестта може да бъде много трудно за тях. Ето защо аз съм за на ваксиниране на деца". Неговият колега от Висбаден, Маркус Кнуф, директор на детската болница, също смята, че практически няма превантивни мерки за пациенти в риск - за недоносени бебета или родени със синдром на Даун.

Сертифицирането на ваксини се координира от Европейската агенция по лекарствата (EMA). Съвсем наскоро той публикува насоки за педиатричния план за изследване на ваксините „BioNTech / Pfizer“, „Moderna“ и „AstraZeneca / Oxford University“. Това е план за разработване на лекарства за получаване на одобрение за лекарство, което да се използва от деца. Целта му е да гарантира, че изследванията с деца получават необходимите им данни, когато могат да бъдат направени безопасно. Колко време може да отнеме ? Германският педиатър Херман Йозеф Кал се надява, че първите резултати от необходимите изследвания ще се появят след около шест месеца".

Децата не са суперразпространители, така че защо да ги ваксинирате тогава?

Децата в предучилищна възраст и учениците от началното училище, според наличните данни, не допринасят значително за разпространението на инфекцията, те се разболяват по-рядко от възрастните и в по-лека форма. Тогава струва ли си изобщо да се ваксинират деца?

Томас Мертенс, ръководител на Постоянната комисия за ваксинации (Stiko) към института Робърт Кох (RKI), който координира борбата срещу инфекциозните болести в Германия, в интервю за „Дойче Веле“ не изключи възможността за ваксинация на деца срещу коронавирус: "Ако ваксините са разрешени за деца и се предлагат в достатъчни количества, би било възможно." Въпреки че също така смята, че няма разногласия относно ролята на децата в разпространението на коронавируса в германската общност на учени и педиатри: „Педиатрите постоянно повтарят, че децата не са основните разпространители на тази инфекция“.

През последните седмици в германските медии се появиха няколко публикации наведнъж, в които педиатрите започнаха да говорят за необходимостта да се ваксинират деца. Това трябва да се направи, за да се намали напрежението в областта на образованието в дългосрочен план, смятат много германски лекари. Томас Мертенс, ръководител на Постоянната комисия за ваксинации (Stiko) към Института Робърт Кох (RKI), в интервю за „Дойче Веле“ коментира подобни призиви лаконично: „В момента ваксините не са одобрени за ваксиниране на деца, тъй като няма съответните изследвания и всякакви спекулации относно ваксинирането на деца са излишни".

Как изглежда ситуацията с подрастващите? "Рискът от тежки заболявания, хоспитализация и смърт при подрастващите е минимален. Те ще бъдат ваксинирани заедно с цялото население на страната, когато бъде постигната основната цел и хората с повишен риск от инфекция са ваксинирани", отговаря Томас Мертенс. Германският лекар съчувства на децата, които се оказват на дистанционно обучение поради пандемията, и техните родители: "Сега ситуацията с образованието е хаотична, ваксинацията може да я нормализира. Но дори и на този етап, докато нямаме ваксини за деца, Аз съм по-скоро за отваряне на училища, като същевременно спазвам мерките за сигурност. Необходимо е да се поддържа дистанция, да се носят маски, често да се проветряват класните стаи".

Резултатите от ново интердисциплинарно проучване, публикувано на 22 януари, показват, че децата не са супер разпространители. В новото проучване беше проведено събиране и анализ на данни за федералната провинция Баден-Вюртемберг. Този регион не е избран случайно. По време на проучването (от 22 април до 15 май 2020 г.) Баден-Вюртемберг е класиран на второ място в Германия по брой потвърдени случаи на инфекция с вируса SARS-CoV-2. В проучването са участвали 4964 души (2482 деца и от всяко по един родител - други 2482 души).

Разпространението на коронавируса е ниско при родителите (1,8%) и три пъти по-ниско при децата (0,6%). Възрастта на децата, участвали в проучването, е от 1 до 10 години. Очевидно, учените заключават, че децата наистина не са важен фактор за разпространението на този вирус, за разлика, например, от такива остри респираторни вирусни инфекции като грип или инфекции, причинени от пневмококи, заключават учените.

Що се отнася до текущата ситуация, можем да говорим за това, като анализираме резултатите от базата данни, която регистрира случаи на деца, заразени с коронавирус. Според Маркус Кнуф, директор на детската болница във Висбаден, 1051 деца са били лекувани от коронавирус в германските болници по време на цялата пандемия. 5% от младите пациенти са попаднали в реанимация. "Две трети от пациентите, които се нуждаят от болнично лечение, са бебета и малки деца", казва германският лекар. Около 30 % са имали хронично заболяване или белодробен проблем./ БГНЕС

Берлин / Германия