Девет полицаи ранени при сблъсъци с протестиращи в Лондон

Девет полицаи са ранени по време на сблъсъци с пропалестински протестиращи пред израелското посолство в Лондон, се посочва в съобщение на Скотланд Ярд, цитирано от ТАСС.

Някои протестиращи са хвърляли огньове по полицаи и са се държали агресивно. Лондонската полиция нарече подобни действия "напълно неприемливи". Общо в резултат на сблъсъците са задържани девет демонстранти по подозрение за „нарушаване на обществения ред с използване на насилие“ и още четирима за нарушаване на ограниченията, наложени във връзка с пандемията.

В същото време Скотланд Ярд подчертава, че като цяло съботните протести, участниците в които са преминали през централен Лондон, са били мирни. Атмосферата е започнала да се нажежава пред израелското посолство. Някои от протестиращите са се опитали да се изкачат над бариерите, блокиращи охраняваната улица „Кензингтън Палас Гардънс“, където се намира израелското посолство, както и дипломатически мисии на много други държави.

Протестиращите са изтласкани от полицаи, по които са хвърляни бутилки и други предмети. Тълпата скандирала лозунги в подкрепа на палестинците и обиди към израелците във връзка с ескалацията на палестино-израелския конфликт. След сцените на насилие полицията е прекратила протеста./ БГНЕС

Лондон / Великобритания