Девет симптома на рака на белия дроб

Ракът на белия дроб може да бъде разпознат по девет симптома, пише вестник „Експрес”, позовавайки се на данни на Британската организация за изследване на рака.

Най-честият предвестник на фатално заболяване е постоянната кашлица. Този симптом е придружен от храчене на кръв и болка. Задухът и болка в гърдите също могат да са признаци на онкозаболяване. Освен това струва да се обърне внимание на загубата на апетит, драматичната загуба на тегло и постоянното чувство на умора. Трябва да сте нащрек и за повтарящи се гръдни инфекции.

Ако се открият изброените симптоми, лекарите настоятелно препоръчват незабавно да се свържете със специалист и да се подложите на преглед.

Ракът на белия дроб е злокачествено образувание на белия дроб, произхождащо от епителната тъкан на бронхите. В зависимост от мястото на появата той се разделя на централен, периферен и масивен (смесен).

Много лекари твърдят, че пушенето е основната причина за рак на белия дроб. Сред другите причини са вдишване на частици дим от „пасивното пушене”, дим от големи промишлени предприятия и разпалване на въглища или дори дим от барбекюто. /БГНЕС