Девическият манастир в Самоков пази спомена за Левски

Една от забележителностите на град Самоков е девическият манастир „Покров Богородичен“, в който през 1871 г. се е укривал Апостола на свободата Васил Левски, предаде репортер на БГНЕС.

Манастирът е основан през 1772 г. като метох на Хилендарския манастир от баба Фота, която е баба на известния наш възрожденец Константин Фотинов. Тя събира монахините на едно място. Едва през 1818 г. след много мъки се издейства султанския ферман за неговото узаконяване.

През XIX Девическият манастир става център не само на просвещението, но и на революционната борба за освобождението на България от турско робство. Той дава подслон на Васил Левски. В началото на 70-те години Дяконът обикаля земите населени с българи и създава гъста мрежа от комитети известни като Вътрешна революционна организация. Нейният център е в град Ловеч, а задачата е освобождение на България със собствени сили.

По това време Самоков се утвърждава като важен икономически център в Южна България и това привлича Левски, който го посещава през 1871 г. За съжаление, замисълът на Дякона не е реализиран, след като е заловен от турска потеря в Къкринското ханче през 1872 г. и обесен през февруари 1873 г.

Манастирът „Покров Богородичен“ има богата библиотека от ръкописи и старопечатни книги. В него се съхраняват и частица от мощите на Свети Пантелеймон, Свети Мина, Свети Николай чудотворец, Свети Харалампий и Свети Георги. /БГНЕС