Девилс избраха Хюз под номер 1 в НХЛ Драфта

Отборът на Ню Джърси Девилс селектираха американското динамо Джак Хюз под номер 1 в тазгодишния НХЛ Драфт, който се проведе във Ванкувър. Високият 177 см, тежащ 77 кг център и левичар измести финландската сензация Каапо Како, който бе избран под номер 2 от Ню Йорк Рейнджърс. „Изключително мотивиран съм от това, че ще играя за Девилс“, сподели 18-годишният Хюз. „Толкова съм щастлив, че вече съм част от тази организация. Има толкова много страхотни играчи“, допълни той.

Девилс избраха Джак Хюз под номер в НХЛ Драфта.

Драфтът през 2019 бе надпревара между Хюз и Како, които бяха двата топ пика в годишната селекция в съответните колежи на Северна Америка и Европа. За никого не бе изненада, че именно те бяха под номер 1 и 2 на таблото в „Роджърс Арена“. Третият пик отиде при Чикаго Блекхоукс, които се сдобиха с Кърби Дач, който бе плеймейкър в Саскатуун Блейдс в Западната хокейна лига. Дач бе един от 11-те канадци, избрани в първи кръг на Драфта. Девилс, от своя страна, с лекота можеха да вземат Како, но качествата на Хюз при движението му на леда и със стика се оказаха напълно достатъчни за „дяволите“. Хюз бе най-резултатен за тима на САЩ на Световното до 18 г. през април с 34 гола и 112 точки в 50 срещи. Той стана осмият американец, избран под номер 1 и пети след 2000 година. Общо 11 американци бяха селектирани в първи кръг на Драфта. Според експерти в НХЛ, Како обаче има най-голям шанс да впечатли с изявите си в дебютния сезон като новобранец. Той водеше представителя на Финландската елитна лига ТПС по голове миналия сезон, въпреки че беше най-младия сред своите колеги на леда. Како завоюва и златен медал с Финландия на изминалото Световно първенство по хокей на лед в Словакия.

Каапо Како - под номер 2 в НХЛ Драфта бе избран от Ню Йорк Рейнджърс.

„Това е изключителна придобивка, няма спор“, сподели президентът на Рейнджърс Джон Дейвидсън. „Невероятен талант, много добро момче, изключително земен и спокоен за всичко. Нямам търпение да видя как феновете в „Медисън Скуеър Гардън“ наблюдават израстването на това дете пред очите си“, завърши той. Детройт Ред Уингс избра под номер 6 защитника Мориц Зайдер, превръщайки го в първия германец, селектиран в първи кръг. Бъфало остана с 31-ия и финален пик в първи кръг, като взе продукта на школата на Анахайм Дъкс Райън Джонсън, чийто баща Крейг игра в НХЛ. /БГНЕС